Hlavní obsah

Video: Tajnůstkářská Čína otestovala nadzvukový letoun

Video zachycuje start rakety nesoucí letoun, který následně pokračoval v hypersonické rychlosti v letu.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Čínští vědci a konstruktéři v pátek úspěšně vyslali do vzduchu hypersonicky poháněný letoun. Je přibližně sedmkrát rychlejší než nejvýkonnější americký Boeing.

Článek

Testovací let začal podle agentury Reuters na severozápadě Číny v 06:41 hodin místního času. Letoun Starry Sky 2 s hypersonickým pohonem vynesla do vzduchu nosná raketa.

V následujících necelých deseti minutách předvedl stroj dostačující vztlakový výkon i to, že má sílu na udržení letu v horizontální poloze ve výšce až 30 kilometrů.

Starry Sky 2 dosáhl rychlosti 5,5 až 6 Mach, tedy 6732 až 7344 kilometrů za hodinu. Ve vzduchu se pod odpojení nosné rakety udržel více jak šest a půl minuty a údajně měl zvládnout ve velmi malých úhlech i manévrovat. Uvedla to Čínská akademie letecké aerodynamiky v Pekingu a deník China Daily.

Nejrychlejší komerční dopravce v aktivní službě, americký Boeing 747-400ER, pro srovnání dosahuje rychlosti kolem 933 kilometrů za hodinu.

Spojené státy americké i Rusko usilují o vyvinutí letadel s hypersonickým pohonem již léta. Čína přitom o žádných takových snahách před pátečním testem neinformovala.

Reklama

Doporučované