Hlavní obsah

Video: Tchajwanský ministr zahraničí říká, jak číst výhrůžky Pekingu

Svět bez obalu: Válka není v zájmu nikoho, ale čínští vůdci nejsou racionální, říká tchajwanský ministr zahraničí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tchajwanský ministr zahraničí Wu hovořil s redakcí Rádia Svobodná Evropa o válce s Čínou. Jaké by mohly být důvody útoku a jaké důsledky by to mělo ve světě i v byznysu.

Článek

Ministr zahraničí Joseph Wu byl minulý týden na diplomatické návštěvě Slovenska a Česka. Během své cesty se setkal s místními představiteli a ocenil někdejšího českého prezidenta Václava Havla za demokratické hodnoty, které zastával.

Zveřejňujeme část rozhovoru, který s ministrem zahraničí vedla redakce Rádia Svobodná Evropa. Joseph Wu v ní komentoval aktuální zvýšené napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou. Atmosféra je podle Tchaj-peje nejhorší za 40 let. Čína zintenzivnila svůj tlak na ostrov na začátku října, kdy k němu vyslala rekordní počet armádních letounů. Peking hrozí vojenským zásahem v případě vyhlášení jeho nezávislosti.

Hrozí reálně ozbrojený konflikt? „Válka není v zájmu nikoho. Konflikt přinese zkázu nejen Tchaj-wanu, ale i Číně, a bude mít velmi vážný dopad na celý světa,“ soudí Wu. „Třeba i kvůli tomu, že Tchaj-wan je jedním z největších světových výrobců polovodičů. Ve světě jsou oblasti, které jich už teď mají nedostatek. A pokud bude Tchaj-wan napaden, tak se polovodičový průmysl dostane do velkých problémů; bude to mít velký dopad na zbytek světa.“

„Válka opravdu není v zájmu vůbec nikoho. Je to ale o racionálních vůdcích a my se někdy obáváme, že pekingští vůdci příliš racionální nejsou, zejména když mají domácí problémy. Autoritářští vůdci by mohli chtít vyvolat krizi mimo svou zemi, aby od těchto domácích potíží odvedli pozornost a Tchaj-wan by se pak mohl stát obětním beránkem. Takže až bude mít Čína nějaké opravdu velké domácí problémy, tak to bude okamžik, který nás bude velmi znepokojovat,“ podotkl šéf diplomacie.

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou součást, velmi ostře reaguje na jakékoliv uznání ostrovní republiky jako samostatné země. Aktuálně Pekingu vadí armádní spolupráce ostrovní země s USA i diplomatické mise v Česku a na Slovensku.

Zvyšující se tlak Pekingu na Tchaj-pej znovu odsoudil i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který to sdělil i svému čínskému protějšku Wangovi I při schůzce na okraj víkendového summitu největších světových ekonomik G20 v Římě.

Spojené státy – podobně jako většina zemí – nemá s Tchaj-wanem formální diplomatické vztahy, ale jsou jeho nejdůležitějším mezinárodním spojencem a hlavním dodavatelem zbraní. Americký prezident Biden nedávno prohlásil, že pokud by Čína ostrov napadla, může Tchaj-wan počítat s pomocí USA. Svým jednoznačným vyjádřením se tak odchýlil od dlouholeté politiky, kdy americká administrativa na toto téma cíleně vydávala jen vágní prohlášení.

„Vnímáme, že závazek Spojených států vůči Tchaj-wanu je velmi konzistentní. Nedošlo ohledně něho k žádné změně. Tento závazek se týká obrany Tchaj-wanu v dlouhodobém horizontu, což vychází ze zákona o našich vztazích a dohodnutých zárukách. A veřejná prohlášení amerických představitelů jsou rovněž velmi jasná. A sice, že politika USA zůstává nezměněna. Takto to cítíme. Ale znovu opakuji, že Tchaj-wan je sám zodpovědný za svou obranu. Chceme, aby nám Spojené státy pomohly v procesu získávání dalších obranných kapacit; o to Spojené státy žádáme. Nespoléháme se jen na to, že by kvůli nám USA vstoupily do války, nebo že by to udělaly jiné země, protože to by nebylo správné. Bezpečnost Tchaj-wanu je odpovědností Tchaj-wanu a my do ní musíme investovat.“

Wu ocenil, že Slovensko i Česko jsou velmi odvážné tím, že přivítaly jeho i tchajwanskou obchodní delegaci.

„Myslím, že moje cesta do Evropy je tentokrát velmi významná. Slovensko i Česká republika jsou ochotny nám vyjít vstříc a umožnit tchajwanskému ministrovi zahraničních věcí flexibilně vystupovat na mezinárodních akcích nebo pronášet veřejné projevy. Čína chce dosáhnout toho, aby Tchaj-wan byl v mezinárodním společenství osamocen – bez přátel, bez podpory. Ale já – jako ministr zahraničí – jsem samozřejmě zodpovědný za to, aby si Tchaj-wan dokázal udělat přátele,“ dodal v rozhovoru.

Čína odsoudila návštěvu tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua v České republice. V prohlášení uvedla, že učiní legitimní a nezbytné kroky.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované