Hlavní obsah

Video: Tichomořské ostrovy zasáhl mohutný cyklon

Cyklon Yasa způsobil rozsáhlé záplavy. Silný vítr vyvracel stromy, odnášel střechy domů. Kvůli strženému elektrickému vedení je mnoho domácností bez elektřiny.Video: AP

 

Reklama

Cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dvě osoby a zničil desítky domů.

Článek

Tamní úřady ještě před příchodem bouře vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily zákaz vycházení. Zároveň doporučily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.

Zatím se ví o dvou obětech. Záchranáři v těžkých podmínkách pátrají po dalších nezvěstných.

Vláda odhaduje, že cyklon postihl 850 tisíc lidí – 95 procent obyvatel Fidži. Mnohá místa na ostrově jsou zcela zničená, jiné části ostrova však nejsou tak zpustošené, jak se úřady původně obávaly.

Ředitelka národního úřadu pro řízení katastrof Vasiti Sokoová novinářům řekla, že rozsah škod bude vyčíslen v nadcházejících dnech. Zatím to vypadá na škody v řádu stovek milionů dolarů.

Cyklon už během pátku zeslábl a přesunul se přes některé z vnějších ostrovů Fidži na jihovýchod. Stále ovšem hrozí další záplavy.

List Fiji Times napsal, že například ve vesnici Tiliva cyklon zničil zhruba 20 domů a společenský sál. Zničené nebo poškozené byly domy také v dalších vesnicích.

Kvůli bouři se muselo více než 23 tisíc lidí přesunout do vládních evakuačních center. Další tisíce se ukrývaly v jeskyních a kostelech.

Yasa způsobila rozsáhlé záplavy. Silný vítr vyvracel stromy a bral střechy domů. Kvůli strženému elektrickému vedení je mnoho domácností bez elektřiny.

Cyklon je další ranou pro ekonomiku země odkázanou na cestovní ruch. Ta trpí kvůli současné pandemii, která omezila příliv turistů. Odhaduje se, že více než deset tisíc lidí přijde o práci, upozornil list The Guardian.

Premiér země Frank Bainimarama zdůraznil, že by se svět měl víc věnovat globálním opatřením proti změně klimatu. Podle něj právě změna klimatu způsobuje, že jsou cyklony v celém Pacifiku častější a intenzivnější.

To potvrzují i meteorologická data, která ukazují, že tropické bouře jsou teď v této oblasti častější. Lze z nich vyčíst, že se v některých případech tichomořské ostrovy sotva stihnou vzpamatovat z jednoho cyklonu a už na ně udeří další. Kdysi vzácné cyklony kategorie 5 letos zasáhly Fidži již dvakrát, uvádí The Guardian.

Bouře nyní směřuje k ostrovu Tonga. Tamní vláda už vydala výstrahu. Mezitím zasáhl ostrov Samoa cyklon Zazu, jenž způsobil rozsáhlé záplavy v hlavním městě Apia.

Reklama

Doporučované