Hlavní obsah

Video ukazuje, jak se na Zemi vrátila kapsle se vzácnými vzorky z asteroidu

Video: Kapsle se vzácnými vzorky z asteroidu Rjuga se vrátila na Zemi. Zařízení přistálo na poušti v Jižní Austrálii. Po vyzvednutí bude kapsle převezena z Austrálie do Japonska, kde bude teprve otevřena.Video: AP

 

Reklama

Kapsle se při návratu do zemské atmosféry proměnila v pozorovatelnou zářící kouli. Odborníci z japonské vesmírné agentury JAXA popsali, že se tak rozžhavil ochranný štít zařízení – při teplotě dosahující asi 3 000 stupňů Celsia.

Článek

Japonská kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga přistála na poušti v Jižní Austrálii po šestiletém pobytu ve vesmíru.

Kapsle se úspěšně oddělila od sondy Hajabusa 2, která bude pokračovat ve své vesmírné misi. Sonda Hajabusa 2 odstartovala z Japonska v roce 2014 a k asteroidu Rjuga, který je vzdálen 300 milionů kilometrů od Země a jehož stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, cestovala tři a půl roku. Vzorky asteroidu začala odebírat v roce 2019 a v loňském roce také zahájila cestu zpět k Zemi.

Na asteroidu odebrala vzorky o celkové váze asi jednoho gramu. Vědci věří, že materiál, který není dotčen kosmickým zářením a dalšími externími vlivy, jim pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Odborníci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Poté, co se vzdálila od Slunce a ochladla, „dodaly“ podle této hypotézy vodu a další organické látky na Zemi meteority podobné asteroidu Rjuga, uvedla agentura Kjódó.

Kapsle vysílala signál, takže po dopadu na Zemi vědci věděli, kde ji hledat. Japonská vesmírná agentura záhy potvrdila, že její tým kapsli úspěšně našel. „Úkol přebrání kapsle na místě přistání byl dokončen,“ informovala JAXA na Twitteru asi čtyři hodiny po oznámeném přistání.

Kapsle je nyní převážena z Austrálie do Japonska, kde bude teprve otevřena.

Sonda Hajabusa 2 zatím pokračuje ve své vesmírné misi. Nyní se vydala k malému asteroidu s názvem 1998 KY26. Odhaduje se, že cesta potrvá deset let. Cílem výzkumu bude mimo jiné nalézt způsoby, jak se vyhnout střetům meteoritů se Zemí.

Reklama

Doporučované