Hlavní obsah

Video: V pražských tramvajích testují novou dezinfekci, má být proti virům účinnější

V pražských tramvajích testují novu dezinfekci proti virům. Výhodou je delší účinnost – 21 dní.Video: AP

 

Reklama

Takzvaná polymerová dezinfekce by měla vydržet po delší dobu.

Článek

Pražský dopravní podnik oznámil, že od pátku testuje novou, účinnější dezinfekci proti virům. Zatím byla použita ve dvou tramvajích a jednom autobuse. Dopravní podnik si od nových přípravků slibuje delší účinnost. Ta má být až 21 dní. Oproti tomu běžné přípravky mají maximální účinnost několik desítek minut.

„Podnik testovací čištění za 14 dnů vyhodnotí a rozhodne se, zda jej začne používat,“ uvedli v prohlášení generální ředitel DPP Petr Witowski a nezávislý specialista na úpravy vody a dezinfekce Petr Wagner.

V úvodním videu se můžete podívat, jak samotná dezinfekce probíhala.

DPP si nechal před nanesením nanopolymerů udělat stěry z interiérů tramvají. Po dvou týdnech v běžném provozu s novou látkou se udělá stěr další a následně rozbor. „Ukáže-li se, že je to efektivní a účinné, jak výrobci deklarují, tak se budeme snažit dohodnout se současnými poskytovateli úklidových služeb, jestli ji dokážou nakoupit a aplikovat,“ řekl Witowski.

Úklid novou technologií zabere u tramvaje typu 15T ForCity necelých 15 minut a na zaschnutí stačí dalších asi deset minut. Látka se sama rozkládá a není třeba ji stírat, dodal nezávislý specialista Petr Wagner.

Reklama

Doporučované