Hlavní obsah

Video: Thajský premiér polil novináře dezinfekcí, naštvala ho jedna otázka

Bez komentáře: Thajský premiér Prajutch Čan-Oča se chtěl vyhnout odpovědi na zjevně nepříjemný dotaz ohledně změn ve vládě. Zvolil ale dost netradiční způsob.Video: AP

 

Reklama

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča v úterý překvapil novináře, když zvolil, kulantně řečeno, dost netradiční způsob, jak se vyhnout odpovědi na zjevně nepříjemný dotaz ohledně změn ve vládě.

Článek

„Neměli jste se ani ptát,“ pokáral žurnalisty, uchopil flakonek s dezinfekcí na ruce a tekutinu začal stříkat po přítomných reportérech. Poté odešel.

Dotaz, který ho popudil, se týkal rozhodnutí thajského soudu, který poslal do vězení 14 politiků včetně tří členů stávající vlády za účast na povstání a protivládních protestech, jež v roce 2014 vyvrcholily vojenským převratem.

Odsouzenými členy vlády jsou ministr digitální ekonomiky Budtipongse Punnakanta, ministr školství Natapchon Típsuvan a náměstek ministra dopravy Tchavon Senneam. Ministři museli po rozhodnutí soudu své funkce neprodleně opustit, píše agentura AP.

Nevšední vyústění pravidelné týdenní tiskové konference thajského předsedy vlády novináři natáčeli a záběry z ní zveřejnil například server BBC. Incidentu se věnovaly rovněž světové tiskové agentury.

Podle agentury AP má Prajutch Čan-Oča pověst náladového a vznětlivého člověka. Někdejší armádní velitel, jenž se dostal do čela thajské vlády po vojenském převratu v roce 2014, už má za sebou několik kontroverzních vystoupení na tiskových konferencích.

Několik měsíců po puči ho kamery zachytily, jak na setkání s novináři hladí jednoho z reportérů po hlavě a poté mu jemně masíruje ucho. V témže roce hodil rozladěný politik na kameramany slupku z banánu. Zhruba o čtyři roky později místo sebe postavil na tiskovou konferenci svoji fotografii v životní velikosti a novinářům sdělil: „Ptejte se tohoto muže.“

Reklama

Doporučované