Hlavní obsah

Video: Ve Slovinsku se lidé bouří kvůli covid pasům

Bez komentáře: Ve slovinské Lublani protestovaly tisíce lidí proti covidovým restrikcím. Zároveň požadují pád vlády a předčasné volby.Video: AP

 

Reklama

Slovinská policie v úterý v Lublani rozháněla vodními děly a slzným plynem demonstraci proti covidovým opatřením. Protesty se konaly v den zahájení summitu lídrů zemí Evropské unie v nedalekém Brdu pri Kranju.

Článek

Protesty proti opatřením souvisejícím s epidemií covidu-19 jsou v posledních měsících pravidelnou součástí slovinského veřejného prostoru.

Demonstraci do centra Lublaně svolali odpůrci nařízení, kteří požadují zrušení covidových restrikcí, především pak konec režimu, kdy je vyžadován certifikát o očkování, doklad o prodělání covidu-19 nebo negativní test na koronavirus při vstupu do vnitřních veřejných prostor. Jedním z požadavků protestujících jsou také předčasné volby.

Přestože se demonstrace konala ve stejnou dobu, kdy do země přijížděli šéfové států EU, směřoval hněv hlavně na slovinskou vládu, píše Deutsche Welle.

Podle odhadů tiskové agentury AFP a serveru Dnevnik.si se demonstrace zúčastnilo několik tisíc lidí. Tamní vláda v úterý aktivovala článek policejního zákona, který jí umožnil omezit volný pohyb osob v částech hlavního města, Bledu a také Brdu pri Kranju, kde se ten den odehrála neformální pracovní večeře lídrů EU.

Podle svolavatelů protestu policie zablokovala na 30 autobusů, které svážely demonstranty do metropole z různých částí Slovinska. Úřady to popřely.

Zprvu poklidné protivládní protesty přerostly v potyčky demonstrantů s policií, ta nasadila vodní děla a slzný plyn.

Server Dnevnik.si také informuje o incidentu, kdy demonstranti obklopili vozidla s delegací mířící na summit a křičeli u toho: „Zloději, zloději!“ Kolona nakonec bez jakékoliv újmy místo opustila.

Reklama

Doporučované