Hlavní obsah

Video: Výprodej po Američanech. Na afghánském trhu prý koupíte i zbraně

Svět bez obalu: Na tržišti v afghánském Kandaháru se údajně prodávají zbraně po americké armádě.Video: RFE/RL

 

Reklama

Spojené státy již vyklidily leteckou základnu Kandahár v jižním Afghánistánu, která patřila k největším v zemi. Vojáci se vrátili domů, ale „horu vybavení“ přenechala americká armáda svým nyní již bývalým afghánským zaměstnancům.

Článek

Většina z toho skončila na místních tržištích, kde se nyní prodává jako nepotřebné zařízení. „Koupíte tu počítače, ledničky, ale i auta, neprůstřelné vesty, nebo i nějaké vojenské vybavení, také rádia, antény a další věci,“ říká jeden z tamních obchodníků Amir Mohammad.

Někteří členové místní samosprávy tvrdí, že se na zdejších tržištích prodávají i zbraně a munice. Odmítli to však říct přímo na kameru.

Během natáčení novináři Rádia Svobodná Evropa na trhu ale žádné důkazy pro toto tvrzení neobjevili a místní obchodníci něco takového popírají. „Koupili jsme tyto věci z vojenské letecké základny. Jsou to ale všechno z vojenského hlediska nepoužitelné nebo prošlé věci,“ tvrdí další z místních obchodníků Haji Kalat Pahlawan.

V Kandaháru bylo rozmístěno až 26 tisíc vojáků mezinárodních jednotek, a to jak ze Spojených států, tak i z mise NATO.

Afghánští armádní představitelé jsou ale přesvědčeni, že se není třeba nějakého nelegálního prodeje zbraní po odcházející armádě obávat. „Na trhu nedošlo k prodeji žádného vojenského materiálu. Kontrolujeme veškeré zboží, které se ze základny odváží. Můžu vás ujistit, že jsme neobjevili žádné bojové vybavení. Americká armáda jen nabídla svým afghánským zaměstnancům staré ledničky, klimatizace a další věci, jako jsou třeba televize. A tito lidé mají povolení to prodat,“ ujišťuje novináře zástupce afghánské armády Khwaja Alawi.

Kandahárskému tržišti se říká Bushův trh po americkém prezidentovi, který v roce 2001 vydal rozkaz k invazi do Afghánistánu.

Teď by ale měli všichni američtí vojáci do 11. září zemi opustit, tedy do dne, kdy uplyne 20 let od teroristických útoků v USA.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované