Hlavní obsah

Video z nočního zátahu v centru Prahy. Lovili kuřáky, chytili opilce

Antikonfliktní tým v centru metropole.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Radnice v Praze 1 najala kvůli nočnímu hluku v ulicích a kuřákům u restaurací ostrahu. Reportér Seznamu zachytil, co se dělo.

Článek

V jedenáct večer, od čtvrtka do soboty, korzuje po vytipované trase v centru hlavního města najatá ostraha. Tvoří ji skupina více než deseti mužů z bezpečnostních agentur.

Radnice v prvním pražském obvodu je totiž zavalena stížnostmi na rostoucí hluk v nočních ulicích městského centra, a tak k městským strážníkům najala posilu. Za tři měsíce za ni zaplatila městská část zhruba půl milionu korun.

Radnice očekává, že když začal tento týden platit zákaz kouření v restauracích a kuřáci jsou z nich vykázáni na ulici, problémů přibude.

Takzvaný antikonfliktní tým funguje od května. Vyrážet do ulic bude i během června a v září, o prázdninách si dá přestávku.

„Předpokládáme, že přes prázdniny ve městě občané tolik nebudou, zejména děti,“ vysvětluje letní pauzu radní Prahy 1 Ivan Solil.

Reportér Seznamu prošel s antikonfliktním týmem čtvrteční noční Prahou. Přineslo mu to jednu obecnou zkušenost: Zatímco na cizince antikonfliktní tým funguje a napomenutí se rychle podřídí jeho domluvě, Češi se spíš dohadují.

První ostrá hádka, kterou můžete vidět i na videu v úvodu textu, přichází hned po jedenácté.

Muž sedící lavičce brání dívku, jež na ulici popíjí pivo. Několik členů antikonfliktního týmu se jim snaží vysvětlit, že podle vyhlášky se v této části města nesmí alkohol na veřejnosti pít.

Městskou policii pak musel tým volat na muže popíjejícího před barem. Samotná ostraha nemá k zásahu žádné pravomoci, může se snažit jen o domluvu.

Na reportáž z fungování antikonfliktního týmu se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované