Hlavní obsah

Video ze záchrany: Náctiletý Indonésan přežil na moři 49 dní v plovoucí rybářské chatě

Pil mořskou vodu, ryby si opékal na dřevě z vlastního voru. Devatenáctiletý mladík strávil na oceánu 49 dníVideo: Jan Marek, Indonéský generální konzulát v Osace

 

Reklama

Devatenáctiletý mladík z indonéského ostrova Sulawesi se živil speciálním druhem rybolovu zvaným rompong. V červenci se mu ale během bouře utrhlo kotevní lano a proud ho odnesl tisíce kilometrů daleko na severozápad Tichého oceánu. Indonéský konzulát nyní zveřejnil video z jeho záchrany.

Článek

Aldi Novel Adilang žil na plovoucí rybářské chatě přibližně 125 kilometrů od indonéského pobřeží. V polovině července kotevní lana nevydržela nápor silného větru, přetrhla se a devatenáctiletý Indonésan odplul na desítky dní na širý oceán.

K vaření roztápěl oheň dřevem z vlastní chaty

Mladý rybář vydržel v dřevěném obydlí na voru 49 dní. Podle serveru BBC pil mořskou vodu a vařil si v ní také ryby, když mu došly zásoby vlastního jídla. Na oheň použil dřevo z vlastního plavidla a příbytku.

„Řekl nám, že byl velice vystrašený a často i brečel,” uvedl pro indonéský deník The Jakarta Post jeden z indonéských diplomatů v japonské Osace, Fajar Firdaus.

„Pokaždé, když viděl nějakou velkou loď na obzoru, probouzelo to v něm naději. Více jak deset lodí ho podle jeho slov minulo. Nezastavily. Neviděly ho,” dodal indonéský velvyslanec.

+5

Z Guamu do Japonska a letadlem domů

Kotevní lana se Adilangovi nedaleko Sulawesi zpřetrhaly 14. července. Až 31. srpna se mu u ostrova Guam podařilo vyslat nouzový rádiový signál panamské nákladní lodi Arpeggio, která kolem Guamu na severozápadě Tichého oceánu tisíce kilometrů od Sulawesi zrovna projížděla.

Kapitán panamského tankeru kontaktoval pobřežní stráž. Z ostrova pak posádku lodi instruovali, aby chlapce dovezli rovnou do Japonska. Uvedl to Indonéský generální konzulát v Ósace.

Aldi Novel Adilang dorazil do Japonska 6. srpna. O dva dny později se podle serveru BBC již objímal se svojí rodinou v Indonésii, kam ho dopravili letadlem.

Mladík přežil i díky svému rybářskému umu, technice lovu zvané rompong. Rybář při ní tráví na moři dlouhé měsíce, zatímco ho kolegové z pevniny zásobují jídlem a vodou. Rybář ve srubu plovoucím na moři na voru láká za pomoci světla do pasti. Pod vorem se totiž skrývá důmyslná konstrukce z dřevěného žebroví, do něhož ryby zvládnou za světelnou návnadou vplout, ale ven se již nedostanou.

Reklama

Doporučované