Hlavní obsah

Video ze zavřeného metra: Sem se přes půl roku nedostanete

Podívali jsme se do uzavřeného metra Jinonice, kde právě začala další fáze rekonstrukce.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Do stanice Jinonice linky metra B zatékala voda. Od soboty je až do 7. srpna zavřená kvůli plánované rekonstrukci.

Článek

Cestujícím se na zhruba sedm měsíců uzavřela stanice Jinonice linky B pražského metra. Do zastávky zatékala voda, v sobotu začala plánovaná rekonstrukce. Potrvá do 7. srpna 2017, kdy se otevře cestujícím, definitivně pak skončí 17. listopadu.

Soupravy metra budou do té doby stanicí pouze projíždět a náhradní dopravu do Jinonic zajistí autobusy. „Jinonice jsou jednou z nejméně vytížených stanic. Denně obsluhuje zastávka asi deset tisíc lidí," uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Stanici otevřenou v říjnu 1988 pod názvem Švermova trápí masivní průsaky podzemní vody. Proto je třeba provést kompletní injektáž, sanovat poškozené ostění a namontovat nový odvodňovací systém.

První část rekonstrukce začala už v listopadu, kdy dělníci demontovali podhledy a obklady stěn, tvořily je skleněné tvarovky z dílny umělce Františka Víznera. Teď oprava přechází do další fáze, kterou už není možné dělat za provozu.

Náklady na rekonstrukci podnik odhaduje na 145 milionů korun.

V prvních dnech, kdy je metro Jinonice uzavřené, budou na místě informátoři, kteří cestujícím pomůžou s orientací v náhradní dopravě.

Tu budou do Jinonic zajišťovat autobusy číslo 137 a 149 od stanice metra Nové Butovice. Zavedena navíc bude autobusová linka 153, která pojede z Knížecí přes Malvazinky, U Waltrovky a Jinonice na Vidouli. Na lince 137 bude zrušena zastávka na Vidouli a mezi zastávkami U Waltrovky a Jinonice budou nově zastávky U Waltrovky a U Trezorky. Přesunuty budou také zastávky autobusů Jinonice a Hutmanka.

Reklama

Doporučované