Hlavní obsah

Videoblog meteorologa: Babí léto vydrží jen do středy, pak čekejte prudkou změnu

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka: Týdenní předpověď.

 

Reklama

Meteorolog Petr Dvořák ve svém videoblogu popisuje, jaké počasí bude do konce tohoto týdne. Příjemné teploty spojené s babím létem vydrží jen do středy.

Článek

V první polovině tohoto týdne bude přetrvávat počasí babího léta. Přes den bude slunečno a v noci se budou tvořit mlhy, které se s východem slunce rozpustí. Ve středu však někde mohou zůstat i po celý den a může po nich zbýt nízká inverzní oblačnost. Tam, kde se oblačnost rozpustí, budou teploty dosahovat až 23 stupňů Celsia, což bude pravděpodobně nejteplejší část tohoto týdne.

Teplý, suchý vzduch na území České republiky proudí od jihozápadu. To je dáno tím, že nad Středomořím se nachází pás vysokého tlaku vzduchu, kolem kterého proudí vzduch původem ze severozápadní Afriky.

V druhé polovině týdne bude přibývat oblačnosti. Čtvrtek bude oblačný až zatažený, v pátek do střední Evropy postoupí tlaková níže, která setrvá do konce týdne. Přinese s sebou velkou oblačnost, místy déšť a mrholení. Teploty budou klesat až k 10 stupňům Celsia.

Nejvyšší říjnová teplota byla naměřena 4. 10. 1929 v Českých Budějovicích (30,3 stupně). 21. 10. 2009 padlo teplotní minimum, a to -19,9 stupně v Rokytské slati.

Reklama

Doporučované