Hlavní obsah

Kdo vyhrožoval Babišovi smrtí? Po měsíci pátrání ho zadrželi v Barceloně

Foto: vláda.cz

Od víkendu sedí ve vazbě v Praze muž podezřelý z vyhrožování premiérovi Andreji Babišovi. Španělští detektivové po něm pátrali měsíc, našli jej v Barceloně.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily podrobnosti o muži, který vyhrožoval premiérovi Andreji Babišovi a jeho rodině. Hrozbu odeslal e-mailem. Španělé muže chytili na začátku února. Do české vazby putoval o víkendu.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že jemu a rodině někdo vyhrožoval smrtí. Dotyčný podezřelý byl dle premiéra a policie zadržený ve Španělsku a nyní je vazebně stíhaný v Česku.

Seznam Zprávy nyní zjistily detaily případu a identitu zadrženého muže. Podle zdrojů redakce blízkých vyšetřování a podle únorových informací ve španělských médiích je zadrženým Lukáš Bracháček, muž středního věku s tetováním na tváři. „Jmenuji se Lukáš a stavěl jsem 8 let v Barceloně makety lodí. Moje lodě mají šejkové z Dubaje,“ představuje se na svém Facebooku.

Policie premiéra informovala o možném nebezpečí 8. ledna. Necelý měsíc poté Bracháčka španělští detektivové zadrželi v Barceloně, a to na základě evropského zatykače.

„V dané věci můžeme potvrdit, že osoba byla zadržena španělskými policejními orgány dne 5. 2. 2021 v Barceloně na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného Obvodním soudem Praha 1 ze dne 11. 1. 2021,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Do Česka byl Bracháček přepraven minulý čtvrtek. „Předání bylo realizováno letecky ve spolupráci s centrálou SIRENE Španělsko a Ministerstva spravedlnosti,“ dodal mluvčí Řepka.

Kvůli výhrůžce smrtí hlídali kriminalisté Babišův dům v pražských Průhonicích. V neděli premiér uvedl, že tehdy rodinu raději poslal do Dubaje. „Moje žena o tom nevěděla. Teďka se to dozvěděla. Já jsem je raději vyhnal pryč,“ řekl šéf ANO v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Video, které zachycuje premiérovu manželku s dcerou v Dubaji, zveřejnil začátkem února novinář Jaroslav Kmenta.

Foto: Facebookový profil Lukáše Bracháčka

Těsně před svým zadržením španělskými detektivy umístil Lukáš Bracháček na svůj facebookový profil post, ve kterém hrozí Babišově vládě.

Podle španělského deníku Nius tamní policie podezřelého zadržela zkraje února, což potvrdilo i české Ministerstvo vnitra. „Vyšetřovatelé národní policie před několika dny zadrželi Lukáše Bracháčka, uprchlíka hledaného českými úřady. Pobýval v Barceloně. Policie ho sledovala od ledna. Je obviněn z vyhrožování zabitím manželky a syna českého předsedy vlády Andreje Babiše,“ napsal španělský deník Nius 12. února.

Podezřelý muž se do Česka dostal minulý čtvrtek, podle dozorujícího státního zastupitelství na Praze 1 pak putoval do vazby v sobotu. „A to z důvodů podle ustanovení § 67 písm. a), c) trestního řádu (útěková a předstižná vazba),“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Aleš Cimbala.

Jak uvedl server Aktuálně.cz, Bracháček je obviněný z vydírání. Podle informací Seznam Zpráv konkrétně dle písmena „f“ trestního zákoníku, který říká: „Spáchá-li takový čin na jiném pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání.“

Bezprizorně v Katalánsku

Zdroje Seznam Zpráv blízké vyšetřování uvádějí, že Bracháček pobýval v katalánské metropoli bezprizorně, bez stálého bydlení a práce. V minulosti už byl podezřelý z jiných trestných činů, zkušenosti už má i s vazebním stíháním.

Babišovi měl výhrůžku doručit na email v rámci hnutí ANO. Hrozba souvisela s řešením covidové pandemie a měla znít, že neodstoupí-li Babiš do pěti dnů, zabije ho. Tato informace se shoduje s tím, jak o případu před měsícem psal citovaný španělský deník Nius.

„Podle Mezinárodního zatýkacího řádu Bracháček pohrozil předsedovi vlády České republiky, aby do pěti dnů opustil svůj post, jinak zabije jeho ženu a dítě. Vyšetřovatelům (španělským, pozn. red.) se ho po provedení různých opatření na Tenerife a ve Valencii podařilo lokalizovat a zadržet jej v Barceloně,“ napsal deník.

Reklama

Doporučované