Hlavní obsah

Petr Nečas nám lhal, řekl soud. Jeho manželce dal podmínku za sledování

Jana Nečasová (Nagyová) byla odsouzena v kauze nezákonného sledování první manželky Petra Nečase.

 

Reklama

Snažil se chránit svou partnerku, vůči které byl v submisivním postavení. Proto se rozhodl nemluvit pravdu, uvedl soud.

Článek

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství padl u Obvodního soudu pro Prahu 1 v pořadí už třetí rozsudek.

Někdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou uznal soud vinnou z nezákonného sledování první manželky svého někdejšího nadřízeného. Uložil jí trest 2 roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu 3 let.

Verdikt také říká, že manžel odsouzené, bývalý premiér Petr Nečas, u soudu lhal, když tvrdil, že o sledování své první ženy věděl.

Snažil se chránit svou partnerku, vůči které byl v submisivním postavení. Proto se rozhodl nemluvit pravdu i s vědomím toho, že by mohl být stíhán za křivou výpověď, uvádí se v rozsudku.

Aféra přispěla v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase (ODS). Jana Nečasová, dnešní expremiérova manželka, podle obžaloby nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali Radku Nečasovou a také dva zaměstnance Úřadu vlády.

Reportér Seznam Zprávy u soudu s Janou Nečasovou:

Jednání u soudu sleduje reportér Seznam Zpráv Hanuš Hanslík.

Vedle Nečasové byli uznáni vinnými také někdejší šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek.

Kovanda a Pohůnek přitom dostali trest 20 měsíců s podmínkou na 2 roky. Páleník byl odsouzen na 18 měsíců s odkladem na 3 roky.

Všichni odsouzení vinu odmítají s tím, že neprováděli sledování, ale tzv. kontrasledování kvůli tomu, že se premiér obával o bezpečnost své rodiny.

Podle soudu však bylo jednoznačně prokázáno, že se žalovaných skutků dopustili. Soud uvedl, že o tom nemá žádné pochybnosti.

K bývalé sekretářce Nagyové, v čase sledování premiérově milence, pak uvedl, že ji nezajímalo blaho či bezpečí Nečasovy rodiny. Zajímalo ji prý jenom to, kde Radka Nečasová byla, kdy odjela, kdy od ní odešel jakýsi mladý muž.

Státní zástupce Rostislav Bajger požadoval pro obžalované nepodmíněné tresty vězení od tří let a čtyř měsíců do tří let a deseti měsíců.

Obvodní soud se kauzou zabýval už celkem počtvrté. Původní soudkyně Helena Králová nejprve Nečasové uložila trestním příkazem podmínku, následně v hlavním líčení dvakrát vynesla zprošťující verdikt. Oba rozsudky zrušil odvolací soud, který naposledy nařídil i výměnu soudkyně za Pavlu Hájkovou. Ministr spravedlnosti podal na Královou kvůli způsobu rozhodování v této i dalších kauzách kárnou žalobu.

Reklama

Doporučované