Hlavní obsah

Vinobraní na jihu Moravy se rozjíždí pomalu, vrchol přijde nejspíš na konci září

.

Reklama

Sběr hroznů ve vinohradech na jihu Moravy se sice pomalu rozjíždí, na vrcholu ale bude vinobraní pravděpodobně v posledním týdnu v září.

Článek

„Současné počasí, kdy denní teploty přesahují 20 stupňů a v noci klesají k 10 stupňům, hroznům velmi prospívá,“ řekli Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

„Přechod zimy na jaro byl velmi rozpačitý, na počátku jsme odhadovali až čtyřtýdenní zpoždění vegetace oproti průměru posledních deseti let. Červenec byl senzační a réva ztráty dohnala na týden až dva zpoždění oproti průměru, ale v srpnu bylo zase hodně srážek a časté změny počasí a réva se vrátila ke skluzu dva až tři týdny. Teď v září máme konečně počasí, jaké potřebujeme, vrchol sklizně ale předpokládám někdy okolo 25. září,“ zhodnotil Chlad.

Podle Pavla Pavlouška z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity bylo štěstí, že v deštivém období zatím nebyly v hroznech vytvořené prakticky žádné cukry. „Pokud by deště přišly později, hrozilo by, že všechny hrozny shnijí. Obrat počasí v září a současné teplé dny hroznům neskutečně prospívá. Bylo to vidět na vybarvení jak bílých, tak modrých odrůd, jejich barva se měnila během několika dnů,“ uvedl Pavloušek. Střídání vysokých teplot přes den s chladnými nocemi podle něj svědčí aromatické kvalitě hroznů. Pozitivní vývoj by mohl zvrátit příliš rychlý nástup mrazů.

Jaká bude letošní úroda hroznů, je zatím příliš brzy předjímat. Hlavní část vinobraní se bude odehrávat v průběhu října a podle Chlada se letos pravděpodobně protáhne až do listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované