Hlavní obsah

Virgin Galactic dostala stopku, Bransonův let vyvolává otázky

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Let miliardáře Richarda Bransona má zvláštní dohru. Federální letecká správa totiž zakázala společnosti Virgin Galactic podnikat další lety. Důvodem je údajně nebezpečné vybočení z trajektorie během letu k okraji vesmíru.

Článek

Federální letecká správa (FAA) vyšetřuje let společnosti Virgin Galactic k okraji vesmíru, při kterém seděl na palubě sám šéf firmy Richard Branson a spolu s ním mimo jiné nejmladší a nejstarší astronauté světa.

Úřady znepokojil odklon z trajektorie při sestupu letounu. FAA oznámila poté, co redaktor časopisu The New Yorker Nicholas Schmidle napsal, že se na palubní desce SpaceShipTwo objevila varovná světla.

Žluté a červené kontrolky podle redaktora signalizovaly, že pozice letounu a jeho kurz nebyly v pořádku a samotný let tak mohl být nebezpečný. Ve svém článku Schmidle popsal, že se v roce 2015 účastnil jednání, na kterém mu zkušení piloti a astronauti popisovali podobné případy.

„Žluté světlo by mělo člověka vyděsit, protože když kontrolka zčervená, může být už pozdě,“ cituje Schmidle slova C. J. Struckowa, bývalého astronauta NASA.

SpaceShipTwo nesmí vzlétnout

FAA ve čtvrtek serveru CNN Business potvrdila, že Virgin Galactic nebude moci létat do vesmíru, dokud „vyšetřování nehody“ neskončí. Společnost již dříve uvedla, že si sama ukládá měsíční období bez letů, jelikož pracuje na renovacích.

Údajně se však měla chystat na let, který se měl uskutečnit koncem tohoto měsíce, případně začátkem října. Není však jisté, zda se společnosti Richarda Bransona podaří její plány realizovat.

Vesmírná loď v žádném okamžiku nepředstavovala nebezpečí pro veřejnost.
Barney Gimbel, mluvčí Virgin Galactic

„Virgin Galactic nesmí uvést SpaceShipTwo k letu, dokud FAA neschválí závěrečnou zprávu o vyšetřování nehody nebo nerozhodne, že problémy související s touto nehodou neohrožují bezpečnost veřejnosti,“ uvádí se v prohlášení Federální letecké správy.

Společnost však ohrožení veřejnosti popírá. „Vesmírná loď v žádném okamžiku necestovala nad populačními centry ani nepředstavovala nebezpečí pro veřejnost. Zástupci FAA byli během letu a hovorů po přistání přítomni v naší řídící místnosti. Ve spolupráci s leteckou správou pracujeme na řešení vzdušného prostoru pro budoucí lety,“ uvedl mluvčí Virgin Galactic Barney Gimbel.

Ten sice v e-mailu pro CNN Business potvrdil, že se trajektorie letu skutečně „změnila“, nicméně dodal, že když kontrolky naznačovaly, že by piloti měli upravit dráhu letu, „udělali přesně to, co měli.“

Let byl plně pod kontrolou, tvrdí Virgin Galactic

Společnost rovněž označila Schmidleův článek za zavádějící.

„Testovací let byl bezpečný a úspěšný. Přestože se konečná trajektorie letu odchýlila od našeho původního plánu, šlo o kontrolovanou a záměrnou letovou dráhu, která umožnila, aby se letoun úspěšně dostal do vesmíru a bezpečně přistál na kosmodromu v Novém Mexiku,“ dodal Gimbel.

V prohlášení se dále uvádí, že piloti kosmického letounu narazili na vítr s vysokou nadmořskou výškou a „odpovídajícím způsobem reagovali na tyto měnící se letové podmínky“.

Podle Schmidleho, který o interních zkušenostech s Virgin Galactic sepsal knihu Test Gods, se společnost snaží své neúspěchy co nejvíce tajit, aby „neklesla“ v očích bohatých zákazníků.

Bransonův let, jenž se uskutečnil 11. července, byl teprve čtvrtým úspěšným letem do vesmíru po tragickém letu v roce 2014, během kterého jeden pilot zemřel.

A u dvou letů se podle Schmidleho vyskytly bezpečnostní problémy. Testovací let v roce 2019, který jako první zahrnoval pasažéra, skončil podle Schmidleho kvůli vážnému problému s křídlem vesmírného letadla úplně jinak.

FAA ani Virgin Galactic zatím nezveřejnily problémy spojené s letem v roce 2019 nebo tím Bransonovým z letošního července.

Reklama

Doporučované