Hlavní obsah

Virtuální Hirošima. Středoškolský projekt ukáže sekundy před jadernou zkázou

Procházka virtuální Hirošimou.Video: AP

 

Reklama

Skupina japonských středoškoláků se pomocí virtuální reality přenesla v čase do doby, kdy americká armáda shodila na město Hirošima jadernou bombu. Studenti chtějí svým projektem mladším generacím přiblížit ničivé důsledky jaderného výbuchu.

Článek

Středoškoláci na projektu pracovali dva roky. Zájemcům o procházku virtuální Hirošimou se díky nim naskytla možnost pětiminutového úseku, během kterého zažijí město těsně před shozením bomby, moment samotného výbuchu a poté se přesunou mezi sutiny zničeného města.

Při tvorbě virtuální podoby Hirošimy studenti spoléhali na dobové fotografie, ale také si vyslechli příběhy pamětníků. I kvůli posledním přeživším do školní laboratoře docházeli přes prázdniny. „Stárnou, je to závod proti času,” řekl podle agentury AP učitel Kacuši Hasegawa.

Zachytit Hirošimu před ničivým výbuchem se jeho studentům podle ohlasů pamětníků podařilo. „Říkají nám, že je to velmi povedené. Přepadá je nostalgie a vzpomínají na historky z té doby,“ řekl.

Studenti doufají, že i díky jejich projektu se podobná věc, jakou bylo shození jaderné bomby na Hirošimu a později také na Nagasaki, nebude opakovat. „Nemusíte rozumět naší řeči. Jakmile to všechno uvidíte, pochopíte. To je jedna z největších výhod virtuální reality,” řekla sedmnáctiletá studentka Mei Okadová.

Její o rok starší spolužák Yuhi Nakagawa pro AP přiznal, že nejprve byl vůči projektu skeptický. Tématu Hirošimy se v minulosti raději vyhýbal. „Pracoval jsem na některých budovách, díval jsem se na staré fotografie a poté, co bomba dopadla, byly pryč. Najednou jsem pocítil, jak strašidelná jaderná bomba je. Při tvorbě našeho prostředí jsem to chtěl předat i ostatním,“ řekl.

Americká armáda shodila jadernou bombu na město Hirošima 6. srpna 1945 a zabila 140 tisíc lidí. O tři dny později zemřelo 70 tisíc lidí při shození druhé atomové bomby na město Nagasaki. O šest dní později Japonsko kapitulovalo a skončila druhá světová válka.

Reklama

Doporučované