Hlavní obsah

Virtuální Moje kino Live uvede premiéru filmu Služebníci

.

Reklama

On-line projekt Moje kino Live, který každý den ve stejný čas promítá film jako náhradu za zavřená kina, uvede 18. března snímek Služebníci.

Článek

„Premiéra filmu, jehož plánovaný vstup do kin byl posunut kvůli vládním opatřením proti koronaviru, bude součástí oslav ročního výročí od spuštění virtuálního kinosálu. Úvod projekce připraví ředitel kina Aero Jiří Flígl, po filmu se uskuteční debata s režisérem filmu Ivanem Ostrochovským,“ informovala Sabina Coufalová.

„Slovensko-česko-rumunsko-irský film Služebníci, který se dosud neobjevil v programech kamenných kin, vypráví silný příběh dvou mladých chlapců, kteří vstupují na začátku 80. let v Bratislavě do kněžského semináře. Tam se setkávají s neutěšenými poměry v katolické církvi kolaborující s tehdejším komunistickým režimem,“ uvedla Coufalová.

Na scénáři se vedle Ostrochovského a Marka Leščáka podílela polská scenáristka Rebecca Lenkiewiczová, která je autorkou scénáře k oscarovému filmu Ida. V hlavních rolích studentů se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli příslušníka StB se objeví rumunský herec Vlad Ivanov známý například z filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na festivalu v Cannes. Film se natáčel i v České republice, mimo jiné v klášteře Plasy.

Jde o druhý film režiséra Ivana Ostrochovského, jenž debutoval v roce 2015 snímkem Koza. Snímek Služebníci byl loni vybrán do soutěžní sekce festivalu Berlinale, objevil se v širší nominaci na Evropské filmové ceny a zvítězil v hlavní soutěži festivalu Febiofest. „Služebníci jsou mimořádně silný příběh vyprávěný čistě filmovými prostředky, skutečná oslava filmového jazyka, přitom sloužící jasnému a divácky srozumitelnému poselství. Všechny složky tohoto filmu jsou na nejvyšší filmařské úrovni a společně se spojují ve velmi působivý, odvážný a originální celek,“ zdůvodnila rozhodnutí porota Febiofestu.

V projektu Moje kino Live si zájemci mohou koupit e-vstupenku do pražských kin Aero, Bio OKO, Světozor, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitního kina Scala z Brna, která od loňského 18. března promítají formou on-line streamu. Na film si musí vyhradit daný čas. Prostředí kina navodí i úvody dramaturgů, debaty a další přidružené formáty.

Reklama

Doporučované