Hlavní obsah

Virus ohrožuje Karvinou i ligu, kterou testuje Babišova laboratoř

Foto: Profimedia.cz

Návrat fotbalových zápasů na stadion v Karviné bude dost možná složitější než na jiných místech v republice.

Reklama

Testy týmů I. a II. ligy před plánovaným restartem profesionálních fotbalových soutěží vypadají velmi nadějně. Komplikací ovšem může být lokální středisko nákazy v Karviné, kde zvažují variantu celé město uzavřít a izolovat.

Článek

Jakkoli se celková epidemiologická situace v zemi jeví jako příznivá, jedna lokalita hlásí problém. V karvinském Dole Darkov už u horníků zaznamenali více než 150 případů nakažených virem SARS-CoV-2.

Hygienici trasují zpětně kontakty nakažených, zjišťuje se, jak velká je ve skutečnosti nákaza v celé oblasti. Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, zvažuje možnost vyhlásit v oblasti stav nebezpečí, pokud se situace zhorší. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí. Informoval o tom Moravskoslezský deník.

Znamenalo by to, že by se pomyslné brány města zavřely. Nikdo by nesměl dovnitř ani ven. Včetně fotbalistů Karviné, kteří by měli hrát ve středu v Opavě a v neděli hostit Spartu.

Ligová fotbalová asociace (LFA) nemá představu, jak by takovou situaci řešila. „Scénáře pro takový případ nemáme,“ říká Štěpán Hanuš, mluvčí LFA.

Lze se tedy jen dohadovat, jestli by třeba tým Karviné musel odjet na nějaké odlehlé místo, tam absolvovat sérii kontrolních testů a v případě jejich negativních výsledků si pak pro domácí tréninky i zápasy půjčovat jiný stadion. Ale to jsou jen teoretické úvahy, nepodložené ničím konkrétním.

V průběžné tabulce ligy najdeme Karvinou na 13. příčce, je o bod nad pomyslnou barážovou pozicí, na níž se nachází Zlín.

Situace na Karvinsku bezpochyby představitelům LFA kalí dosud až překvapivě úspěšnou akci s testováním týmů I. a II. ligy.

To probíhá ve dvou kolech, přičemž v prvním hlásily jeden pozitivní nález Mladá Boleslav a Slavia. Testů bylo přitom provedeno celkem 1 440. Na regionálním principu jsou rozděleny do dvou laboratoří, které je vyhodnocují.

Druhé kolo těchto základních testů probíhá nyní, už je mají za sebou týmy Teplic a Liberce, jež v sobotu čeká prolog celého restartu ligy. Jde o nedohraný rest z předchozího průběhu soutěže, hned dvakrát se Na Stínadlech stalo, že hrací plocha nebyla v takovém stavu, aby utkání mohlo proběhnout.

Ostatní týmy čeká druhé testování o víkendu, v pondělí a úterý. Jen otestované osoby budou pak smět při ligových zápasech do takzvané vnitřní zóny stadionu.

Třetí vlna těchto PCR testů pak proběhne mezi základní částí a nadstavbou soutěže.

Redakce Seznam Zpráv požádala Ligovou fotbalovou asociaci o informaci, od koho testy zakoupila, jak vysoké náklady si to vyžádalo. A zda se na jejich uhrazení nějak podíleli komerční partneři soutěže.

LFA tyto otázky bez vysvětlení odmítla zodpovědět.

Podle zákulisních infomací je obchod rozdělen na dvě části. Jednou z laboratoří, jež dodává testy a zpracovává výsledky, je Synlab, druhou by pak měla být Vidia-Diagnostika, zapojená do FutureLife, člena skupiny Hartenberg Holding, která patří do svěřenského fondu Andreje Babiše.

Pokud půjde každý z nás do zdravotnického zařízení s tím, že si chce jako samoplátce nechat udělat PCR test na koronavirus, zaplatíme zhruba 1 700 korun. Reálná cena testu je přitom vyšší, zdravotnické zařízení několik set korun na každý test doplácí.

Babišova laboratoř ovšem v březnu informovala, že počítá s testy za zhruba 3000 korun. Podle původních plánů měla dostat celou zakázku, cenově výhodnější nabídka od konkurenční Synlab podle všeho vedla k jejímu rozdělení na dvě části.

Podle informací Seznam Zpráv je titulární sponzor soutěže, sázková kancelář Fortuna, připraven jednat o tom, že testy nebo jejich část následně proplatí.

Pokud někde dojde k pozitivnímu nálezu, jako se to stalo v Mladé Boleslavi a ve Slavii, nastává už trochu jiný režim. Situaci si přebírá pod kontrolu krajská hygienická stanice, vyšetřuje možné směry nákazy, určuje, kdo půjde do karantény, kde se bude dezinfikovat, komu budou provedeny kontrolní testy. A to už na náklady státu.

Například slávisty tedy čekají v pátek kontrolní testy zdarma kvůli úternímu pozitivnímu nálezu. A v pondělí pak druhé kolo testů organizovaných LFA.

Reklama

Doporučované