Hlavní obsah

Víte, koho volit? Volební kalkulačka pro krajské i senátní volby

Volební kalkulačka 2020.

Reklama

Chystáte se volit? Zjistěte, který kandidát či strana má názory a náhled na svět podobné těm vašim. Seznam Zprávy ve spolupráci se sdružením Koho volit pro vás letos připravily hned dvě volební kalkulačky: krajskou a senátní.

Článek

Odpovězte na necelých 40 otázek a dozvíte se, která strana či koalice ve vašem kraji má pro vás nejlepší volební program a která nejlépe reprezentuje vaše zájmy. Ve volbách do Senátu zase hledáte shodu s kandidátem za váš volební obvod. O výsledky se pak můžete podělit na sociálních sítích.

Krajské volby

Konají se každé čtyři roky. Voliči vybírají z kandidátů a kandidátek sdružených v politických stranách, hnutích či uskupeních nebo s jejich podporou. Termín konání je stanoven na dny 2. a 3. října 2020. Letos poprvé v historii se také tyto volby konají za speciálních podmínek pro osoby v karanténě kvůli onemocnění covid-19. Tzv. drive-in volby probíhají dříve - ve středu 30. září 2020 - v čase od 7 do 15 hodin na vyhrazených místech.

Senátní volby

Konají se každé dva roky, kdy se pravidelně doplňuje třetina z 81 senátorů a senátorek. Mandát zvoleného kandidáta trvá šest let, proto se volby v každém obvodu konají jednou za šest let. Termín konání je shodný s volbami do krajských zastupitelstev, tedy 2. a 3. října 2020. Lidé v karanténě mohou i v tomto případě využít možnosti drive-in dne 30. září.

Co je to volební kalkulačka

🟢 Volební kalkulačka je dnes pro voliče jedním z podstatných předvolebních nástrojů napomáhajících rozhodování. V různých podobách ji využívají voliči v řadě zemí světa (konkrétně tuto pak na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších evropských zemích).

🟢 V Česku ji v závislosti na typu voleb využívá desetina až čtvrtina voličů.

🟢 Jedná se o online aplikaci, v níž odpovídáte na otázky, které byly zároveň položeny všem kandidátům a kandidujícím subjektům. Vámi zvolené odpovědi pak aplikace porovnává s odpověďmi jednotlivých kandidátů, vyhodnocuje jejich blízkost a zobrazuje, s kým se shodujete nejvíce a s kým nejméně.

🟢 Příprava probíhá tak, že jsou osloveny všechny kandidující osoby a subjekty se soubory otázek relevantními pro dané volební období. Jejich odpovědi jsou zaznamenány v aplikaci a v závěru se všem zájemcům při vyhodnocení zobrazí. Pokud strana či někteří kandidáti neodpovědí, jsou na to voliči upozorněni.

🟢 Autorem kalkulačky je matematik, statistik a demograf Michal Škop, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, jež dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu. Obsahovou část a komunikaci s médii a kandidujícími osobnosti a subjekty má na starosti datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová. Ta následně připravuje také analytické výstupy ze samotné kalkulačky podle toho, jak strany, kandidáti a kandidátky odpovídali.

Reklama

Doporučované