Hlavní obsah

Víte, kolik tužek se ročně vyrobí na světě? A odkud převážně pocházejí?

Pořad Byznys zblízka přináší odpovědi na vše, co jste dosud nevěděli o tužkách.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, kolik kilometrů napíšete obyčejnou tužkou? Kolikrát se dá ořezat a jak se vlastně ikonické žluté tužky z Českých Budějovic vyrábí? V pořadu Byznys zblízka dostanete odpověď a výrobu klasické žluté „koh-i-noorky“ si i sama – krok po kroku – vyzkouším. Ředitel firmy Vlastislav Bříza pak doplní vše, co jste o Koh-i-nooru a o tužkách dosud nevěděli.

Článek

V pořadu Byznys zblízka vás každý týden vezmeme do jednoho z českých výrobních podniků, věci, které ho proslavily, si zkusím sama vyrobit a ve studiu pak ředitel či majitel firmy přidá další podrobnosti. Startujeme v Koh-i-nooru.

„V podnikání platí, že dva jsou málo a tři jsou moc,” říká Vlastislav Bříza v pokračování pořadu Byznys zblízka Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Tužka. Denně ji berete do ruky a na první pohled vypadá stejně jako před desítkami let. Přesto i klasická žlutá tužka prochází v posledních letech velkou inovací. Tuha určije komponenty, která tužka má – a dnes je potřeba mít tuhu, která je certifikovaná.

Pořad Byznys

Magazín o byznysu a s byznysmeny vysíláme každý všední den ve 14:00 a v repríze ve 21:30 (v pátek v 18:15). Najdete ho také na webu Televize Seznam.

„Začínají se tak měnit receptury, které byly staré 150–200 let. Zákazník to nepozná, pozná to odborník, ale třeba to poznají děti, když okoušou tužku,“ říká šéf a majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza. Jak se firmě daří v USA a v Rusku a proč firma kromě pastelek podniká i ve zdravotnictví, energetice a strojírenství? Odpověď najdete v pořadu Byznys zblízka.

Reklama

Doporučované