Hlavní obsah

Vítejte v bytě, který myslí za vás. Dokonce pozná, kdy si chcete dát kafe nebo jít na WC

Reportáž z veletrhu IFA: Jak to vypadá v chytrém bytě?Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Berlíně začal největší veletrh spotřební elektroniky IFA.

Článek

V Berlíně začal v pátek ráno veletrh, na kterém můžete vidět, jak budeme žít za pět či deset let. Tedy alespoň, pokud jde o elektroniku, jež nás obklopuje – přesněji, začíná řídit náš život, abychom na nic důležitého nezapomněli.

A už zdaleka nejde jen o to, že si pomocí mobilního telefonu můžete na dálku zapnout světla, ledničku nebo zjistit, zda se vám do bytu nepodíval nevítaný host, zloděj.

Na veletrhu IFA se představují kompletní řešení pro bydlení budoucnosti, chytré byty. Jde o technologické řešení, které propojuje ovládání všech přístrojů v bytě, využívá poznatků o vašich každodenních zvyklostech (musíte mu ale svěřit třeba své nákupní seznamy, aby poznal, co chybí v ledničce) a také předpovídá vaše chování v nejbližších hodinách. Pak se vám může stát, že se domů vrátíte právě ve chvíli, kdy už bude hotová káva, v zapnuté televizi už poběží váš oblíbený seriál a žaluzie v oknech budou spuštěny tak, aby nikdo zvenčí neviděl, jaký program právě sledujete.

Veletrh IFA je obrovský – rozlohou i počtem novinek, které se tu představují.

Prohlídka veletrhu IFA:

Reportér Pavel Cyprich na veletrhu IFA v Berlíně.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma například ukázal své první chytré hodinky. Přístroj bude využívat verzi operačního systému Android pro nositelná chytrá zařízení Wear OS a bude stát 275 dolarů (zhruba 6400 korun). Hodinky tak budou levnější než přístroj Watch Series 4 společnosti Apple, jehož cena se pohybuje kolem 400 dolarů, upozorňuje server CNBC.

Nové hodinky budou nabízet funkce jako měření srdečního tepu či sledování polohy prostřednictvím systému GPS. Do jejich výbavy bude patřit rovněž technologie NFC pro bezkontaktní platby a virtuální asistent s umělou inteligencí Asistent Google.

Reklama

Doporučované