Hlavní obsah

„Vítejte v Macronii,“ bouří se Francouzi. Narušili prezidentovi divadlo

Foto: Profimedia.cz

V sobotu protestující zablokovali vstup do ikonického Louvru.

Reklama

Desítky demonstrantů se v pátek pokoušely proniknout do pařížského divadla, ve kterém trávil večer prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Prezident musel v rámci bezpečnostních opatření divadelní sál na krátkou dobu opustit, nakonec ale mohl zhlédnout představení až do konce, píše agentura DPA.

Článek

Podle médií se před divadlem kolem desáté hodiny večerní shromáždila skupina lidí, která skandovala například slogany proti plánované důchodové reformě. Ve vstupu do divadla demonstrantům zabránila policie.

O prezidentově přítomnosti v divadle informoval na Twitteru novinář Taha Bouhafs. Podle agentury AFP policie následně 22letého novináře zadržela, což vzbudilo kritické reakce.

„Zavíráme novináře za to, že tweetují o přítomnosti nadutce v divadle. Vítejte v Macronii,“ napsala na Twitteru poslankyně levicové strany Nepodrobená Francie Danièle Obonová.

V pátek se ve Francii již 44. den protestovalo proti plánované důchodové reformě. Součástí protestů jsou kromě demonstrací rovněž stávky, kterých se účastní především zaměstnanci železnic a městských dopravních podniků, ale také učitelé, policisté, hasiči, justiční pracovníci či zaměstnanci kulturních institucí.

Přestože stávky nadále trvají, množství zúčastněných slábne. Stávky železničářů a zaměstnanců pařížského dopravního podniku nadále pokračují, spojů ale vyjelo přece jen více než v minulých týdnech. Jak informoval deník Le Figaro, byly stávky na železnici vůbec nejslabší od počátku protestů. Strojvůdců zůstala doma méně než čtvrtina, průvodčích jen 12 procent.

V sobotu demonstranti zablokovali vstup do Louvru. Mezi přítomnými byli učitelé, zaměstnanci muzea i zaměstnanci dopravních podniků. Kvůli protestům bylo muzeum dočasně uzavřeno.

Po sledu událostí minulého týdne se zdá, že by Emmanuel Macron mohl reformy dotáhnout do konce, a to i přes odpor části veřejnosti a opozice. Sloučení nynějších 42 důchodových systémů do jednoho univerzálního a povinnost pracovat déle je jedním z hlavních cílů francouzského prezidenta, který chce zastavit budoucí zadlužování země. Se stejným plánem už ale v minulosti narazili jeho pravicoví i levicoví předchůdci.

Reklama

Doporučované