Hlavní obsah

Vítejte v nejatraktivnějším turistickém cíli Ukrajiny. V černobylské elektrárně

Záhady Josefa Klímy z 25. srpna 2019: Vítejte v nejatraktivnějším turistickém cíli Ukrajiny. V černobylské elektrárně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to morbidní, je to strašidelné. Uzavřená zóna kolem černobylské elektrárny lákala turisty vždy. Ale po odvysílání seriálu HBO o jaderné katastrofě zájem ještě zesílil.

Článek

Do uzavřené zóny se lze dostat za přísných podmínek. Není povoleno pohybovat se mimo skupinu, kouřit, pít alkohol, dotýkat se rostlin, vstupovat do budov, ale ani cokoliv pokládat na zem.

Do samotného města Černobyl se pomalu vrací život. Usazují se zde někteří původní obyvatelé, ale i pracovníci elektrárny.

Jedním z magnetů turistického zájmu jsou takzvané hotspoty. Místa s dosud zvýšenou radiací. V opuštěném městě Pripjať na turisty kromě průvodců dohlíží policejní hlídky, ale i agenti tajné služby v civilu. Hlídá se dodržování pravidel, především zákaz vstupu do budov.

Turisté, kteří sem dosud jezdili, jsou většinou takzvaní urbexeři. Fanoušci člověkem opuštěných míst. Teď k nim přibývají i „selfíčkáři“. Lidé se sem – po nasunutí nového ochranného krytu nad havarovaný čtvrtý blok – přestali bát jezdit.

Exkurze v Pripjati jsou především soubojem mezi lidskou zvědavostí na jedné straně, strážci zóny na straně druhé a průvodci někde mezi, kteří mohou kvůli nekázni svých turistů přijít o práci.

V rámci černobylské turistiky se lze podívat i dovnitř elektrárny. Prohlídka začíná ve zdejším krytu. V elektrárně pracuje v současné době téměř dva a půl tisíce lidí. Většina z nich na její likvidaci, ale černobylská elektrárna je stále i důležité energetické distribuční centrum.

Největším lákadlem pro turisty jsou však pochopitelně místa pojící se k havárii. Prohlídková trasa se přibližuje až k havarovanému čtvrtému bloku. Prohlídky mají velmi specifickou atmosféru. Jejich účastníci se nepohybují mimo zdejší běžný život. Stravují se s pracovníky elektrárny, procházejí jednotlivými pracovišti, bydlí na stejných ubytovnách.

Jedním z účastníků jsem byl i já. Reportáž z návštěvy elektrárny a uzavřené zóny najdete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:45.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované