Hlavní obsah

Vítězem Czech Press Photo je snímek z protestu proti Babišovi

Foto: Lukáš Bíba, Economia

Vítězný snímek z demonstrace proti Andreji Babišovi letos v červnu na Letné.

Reklama

Fotografií roku 2019 se stal snímek z červnové demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letenské pláni v Praze. Autorem snímku je Lukáš Bíba z mediálního domu Economia. Pořadatelé vítěze vyhlásili v pátek na Staroměstské radnici v Praze.

Článek

„Vítězná fotografie jedné z masových demonstrací proti českému premiérovi je symbolem složité politické i společenské situace v zemi. Třicet let po pádu komunismu je společnost opět rozdělena: na jedné straně dochází k vášnivým protivládním protestům a na straně druhé si vládní strana udržuje nejvyšší preference. Vítězný snímek obsahuje emoce i klade otázky, a to jednoduchým, působivým a do paměti na první pohled vrývajícím se způsobem,“ uvedla za porotu Daniela Mrázková.

„Stejně jako většina mých kolegů jsem se snažil zachytit protesty na Letné ze všech možných úhlů. Nejprve jsem fotil dole u pódia a pak jsem využil přístupu nahoru na střechu Molochova, odkud bylo možné získat fotku 250 000 lidí. Fotili jsme podobné scény – od protestujících pod námi přes piknikující na okraji střechy až po lidi mávající vlajkami na x způsobů,“ popsal vznik fotografie roku Bíba.

V kategorii Lidé, o kterých se mluví, získal první místo Roman Vondrouš z ČTK za sérii snímků Premiér v Bílém domě, na níž zachytil pracovní cestu Andreje Babiše (ANO) do Spojených států amerických. V kategorii Portrét má první místo Kateřina Šulová za působivý snímek operní pěvkyně Soni Červené. Ta cenu autorce sama předala.

Mezinárodní porota vybrala oceněné z téměř 4000 přihlášených příspěvků od 270 autorů. Hlavní vítěz a držitel titulu Fotografie roku bodoval i v kategorii Aktualita, kde se umístil na druhém místě. První byl v této kategorii Matej Kalina z News and Media Holding. Snímek se jmenuje Do očí vraha a je na něm v obklíčení novinářů Miroslav Marček, který se přiznal k vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka.

Letošní ročník poznamenala absence několika slavných fotografů, z nichž někteří v minulosti soutěž vyhráli. Jedním z hlavních důvodů byl loňský vítězný snímek amatérského fotografa Tomáše Zemana s popiskem „Orangutaní matka s umírajícím potomkem v náručí v oblasti centrálního Kalimantanu (Bornea) doplácí na kácení původního primárního pralesa”. Podle kritiků se nedá určit, zda mládě umírá nebo spí. Snímek navíc mohl vzniknout v národním parku, kde orangutani hladem netrpí. Popisek naznačoval, že kvůli nedostatku potravy samice nemá pro mládě dost mléka.

„Pro nás, profesionály, to bylo velké zklamání. V době, kdy se žurnalistika nachází v krizi, demokratické státy bojují s fake news a svět se stává víc a víc nepřehledným, zvítězí v soutěži novinářské fotografie takto sporný snímek,“ napsali v otevřeném dopise ředitelce Veronice Souralové.

Soutěž pořádá soukromá obecně prospěšná společnost Czech Photo, která není nijak svázaná se Syndikátem novinářů ČR ani žádnou jinou profesní organizací novinářů. Svým názvem, kategoriemi a v současné době i složením poroty se odkazuje na světově nejprestižnější soutěž novinářské fotografie World Press Photo.

Po kritice profesionálních fotografů se částečně změnila pravidla soutěže. Všichni zúčastnění musí doložit, že jsou novináři. V porotě zasedli mimo jiných také programový ředitel soutěže World Press Photo David Campbell nebo spoluzakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková.

Nominované snímky letošniho ročníku si můžete prohlédnout níže:

+20

Reklama

Doporučované