Hlavní obsah

Vítr, déšť, blesky a uprostřed klid. Meteorologové sbírají data přímo z hurikánu Dorian

Meteorologové sbírají data přímo z oka hurikánu (zdroj: NOAA/ReserveCitizenAirmen/Hurricane hunters).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hurikán Dorian pozvolna přechází přes severní část souostroví Bahamy. Jedna z nejsilnějších atlantických bouří v historii strhávala na ostrovech střechy domů, převracela auta, porážela stromy a stožáry elektrického vedení a způsobila rozsáhlé záplavy, informovala v pondělí agentura AP.

Článek

Hurikán v neděli zesílil na pátý, nejvyšší stupeň. Doprovázel ho vichr o rychlosti téměř 300 kilometrů v hodině. Během noci na pondělí vítr lehce zeslábl na 265 kilometrů za hodinu, úřady na Bahamách přesto vyzvaly občany, aby nadále setrvali v nouzových úkrytech.

Z postižených bahamských ostrovů zatím přichází jen málo zpráv; na řadě míst byly totiž přerušeny dodávky elektřiny a omezený je i přístup k internetu. Dá se však předpokládat, že hurikán připraví mnoho místních obyvatel o domovy, uvedla agentura AP.

„Došlo k obrovských škodám na majetku a infrastruktuře. Naštěstí zatím nemáme zprávy o žádných ztrátách na životech,“ prohlásila v neděli představitelka bahamského ministerstva cestovního ruchu a letectví Joy Jibriluová.

Pomalu a silně

Jako první pocítily dopad hurikánu v neděli bahamské ostrovy Abaco, poté se živel přesunul nad ostrov Grand Bahama. Podle meteorologů bude hurikán pravděpodobně sužovat souostroví až do úterního rána. A to proto, že postupuje velmi pomalu – pouze rychlostí 1,6 kilometru za hodinu.

Jibriluová a vládní mluvčí Kevin Harris uvedli, že dostali od obyvatel ostrovů Abaco videonahrávky, na kterých jsou vidět domy s chybějícími částmi střech, strhané dráty elektrického vedení a záplavové vody dosahující výšky automobilových střech.

Bahamský premiér Hubert Minnis prohlásil, že v některých oblastech ostrovů Abaco „není patrný rozdíl mezi tím, kde je oceán a kde začínají silnice“.

Předpokládaná trasa hurikánu:

Předpokládaná trasa hurikánu Dorian v příštích dnech (zdroj: Windy.com).Video: Seznam Zprávy

Bouře míří od Baham na západ k americkému pobřeží. Guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster v neděli nařídil evakuaci celého pobřeží státu; opatření se týká 830 tisíc lidí.

O několik hodin později vyhlásil povinnou evakuaci atlantického pobřeží také guvernér státu Georgia Brian Kemp.

Povinně se budou také muset evakuovat obyvatelé záplavových částí Floridy.

Ve všech třech zmíněných státech byl již vyhlášen stav nouze.

Trasa hurikánu, který zatím míří na západ, se neustále upřesňuje. Původní projekce předpokládaly, že zasáhne americkou pevninu, ty novější uvádějí, že po přechodu přes Bahamy nabere hurikán severní a následně severovýchodní kurz a že jeho střed zůstane nad mořem. Při postupu k Georgii a k Jižní a Severní Karolíně bude slábnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované