Hlavní obsah

Vítr lámal stromy a odnášel lidi, tajfun Hato dál postupuje Čínou

Vítr dosahoval rychlosti 126 kilometrů za hodinu, v nárazech až 207Video: Reuters

 

Reklama

Nejcitelněji Hato zasáhl Macao, kde zemřelo osm lidí. Tajfun postupuje na západ Číny a postupně slábne.

Článek

Na dvanáct vzrostl počet obětí, které si na jihu Číny vyžádal mohutný tajfun Hato. Zraněných je více než 230. Nejpostiženější je Macao, které hlásí osm mrtvých a 150 zraněných.

Tajfun Hato udeřil ve středu na pevninu zhruba 60 kilometrů od Hongkongu. Podle meteorologů tehdy vítr dosahoval 126, v nárazech ale až 207 kilometrů za hodinu.

Živel způsobil dopravní komplikace v Hongkongu, Macau i jihočínské provincii Kuang-tung. V Hongkongu kvůli němu vyhlásili nejvyšší, desátý stupeň varování, který zde platil od roku 1946 jenom čtrnáctkrát.

Tajfun Hato si pohrál s obřími jeřáby v HongkonguVideo: Reuters

Osm z obětí tajfunu zahynulo v mekce hazardu Macau. Z celkových více než dvou set zraněných utrpělo zhruba 150 lidí zranění právě v této bývalé portugalské kolonii. Čtyři lidé zahynuli v provincii Kuang-tung. Jednu osobu čínské úřady stále pohřešují, a bilance obětí živlu by tak mohla nadále růst.

Hato je podle meteorologů nejsilnějším tajfunem, který oblast jižní Číny zasáhl za posledních 53 let. V pevninské Číně, kam se začal tajfun přesouvat, podle agentury Nová Čína úřady evakuovaly téměř 27 tisíc lidí. Bez elektřiny se v oblasti ocitly po určitou dobu nejméně dva miliony domácností.

„Na rozdíl od jiných tajfunů se Hato pohyboval rychle vpřed, rychle zesiloval a přinesl obrovské množství srážek,“ uvedl zástupce meteorologického ústavu provincie Kuang-tung. Úřady varovaly obyvatele, že hrozí další záplavy a sesuvy půdy.

Podívejte se, kudy bude tajfun pokračovat v nejbližších hodinách

Podle listu South China Morning Post se dá počítat se škodami až do výše osmi miliard hongkongských dolarů (kolem 23 miliard Kč). Tajfun postupuje na západ Číny a postupně slábne.

Reklama

Související témata:

Doporučované