Hlavní obsah

Vláda bude muset přijít se zvýšením daní. A nebude to balíček, ale balík, říká známá ekonomka

Rozhovor s šéfkou Národní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou o nutných změnách v důchodovém systému.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Důchodový systém v Česku je z dlouhodobého hlediska nefunkční. Až se do důchodového věku dostanou silné ročníky ze 70. let minulého století, mohl by se rozpočet dostat do deficitu až čtyři procenta HDP, popsala v rozhovoru pro Seznam šéfka Národní rozpočtové rady, ekonomka Eva Zamrazilová.

Článek

Česká populace stárne a stárnout bude dál. Pokud by se nezměnil současný důchodový systém, „Husákovy děti“ stáhnou veřejné finance do stěží zvládnutelného deficitu, je přesvědčena ekonomka Eva Zamrazilová.

Někdejší centrální bankéřka, dnes vůdčí osobnost Národní rozpočtové rady, si „nedovede představit, že by se současný důchodový systém nezměnil.“ „Jde vlastně jen o to, na jakou vládu to padne. Máme zákon o rozpočtové odpovědnosti, a ten říká, že deficit nesmí prolomit jedno procento HDP. Bez změny parametrů současného systému se na tuto hranici dostaneme už v roce 2032, možná 2035,“ komentuje demografické změny v Česku Zamrazilová.

V současné době se věk pro odchod do penze v Česku postupně zvyšuje. Ve 30. letech by se ale měla věková hranice zmrazit na 65 letech. Zastropování prosadila v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a lidovců.

„Záměrem zákona, který zavedl strop pro odchod do penze na 65 let, bylo, aby se zrušilo automatické prodlužování věku odchodu do důchodu. A aby se dodržoval jiný mechanismus: tedy aby lidé v penzi strávili čtvrtinu života (24 – 26 % života). Z tohoto propočtu MPSV vyplynulo, že lidé narození od roku 1980 by měli odcházet do důchodu o rok později, tedy v 66 letech.“

Zamrazilová je přesvědčena – a demografický vývoj a výpočty Národní rozpočtové rady jí dávají za pravdu – že pokud se nemá zvyšovat věk pro odchod do důchodu nebo měnit takzvaný náhradový poměr (poměr mezi čistým příjmem výdělečně činných lidí a důchodem, v současnosti jsou důchody poloviční), tak se lidé musí připravit na to, že budou stoupat daně.

A to poměrně razantně.

„Do Poslanecké sněmovny se tak v příštích měsících dostane ne daňový balíček, ale balík. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dostala od premiéra za úkol zpracovat sérii parametrických opatření, která by důchodový systém stabilizovala: bez prodloužení věku odchodu do důchodu,“ upozornila Zamrazilová.

Na téma dlouhodobě nefunkčního důchodového systému upozorňuje Národní rozpočtová rada ve své pravidelné zprávě už poněkolikáté. Vychází z informací ČSÚ o demografickém vývoji populace v budoucích letech. Z těch například vyplývá, že v roce 2050 bude každému dvacátému Čechovi více než 85 let.

Jak se vyvíjí věkové rozložení obyvatelstva. Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované