Hlavní obsah

Vláda chce, aby Rafaj skončil v čele ÚOHS. Teď je na tahu Zeman

Foto: Profimedia.cz

Petr Rafaj vede antimonopolní úřad od roku 2009. V roce 2015 byl zvolený na druhé období, které by mu končilo příští rok.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se dohodli na odvolání šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje. Důvodem jsou kauzy, ve kterých se objevuje jeho jméno. Rafajův osud má ale v ruce prezident.

Článek

Tenhle personální krok by ještě před nedávnem čekal málokdo. Jeden z nejvlivnějších úředníků v zemi a dlouhodobě nedotknutelný muž v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj může skončit v čele této mocné instituce.

Jak vyplynulo z pondělního koaličního jednání mezi hnutím ANO a ČSSD, vláda navrhne prezidentu Miloši Zemanovi, aby kontroverzního vedoucího antimonopolního úřadu odvolal.

„Byl jsem vyzván protikorupční radou a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem,“ odpověděl Andrej Babiš na dotaz, zda prezidentovi navrhnou Rafajovo odvolání. S ministrem vnitra Janem Hamáčkem mají na Hrad vyrazit po dovolené.

Rafaj v prohlášení pro média uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

Prezident na tahu

Vše teď bude mít v rukou hlava státu, která dle zákona jmenuje a odvolává šéfa ÚOHS na návrh vlády.

Zemanovo dosavadní chování vůči Rafajovi však naznačovalo spíše to, že za bývalým poslancem ČSSD pevně stojí.

Loni v březnu prezident v rozhovoru pro deník MF Dnes uvedl, že šéfa antimonopolního úřadu odvolá „jedině na základě pravomocného soudního rozhodnutí“.

Bylo to jen několik dnů poté, co se v březnu 2019 začala propírat brněnská kauza korupčních zakázek v Brně a mýtného tendru. Jádrem mýtné větve bylo, že policie v listopadu 2017 zadokumentovala schůzky 1. místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Rafaje a ředitele české pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe v luxusních brněnských hotelech.

Když Seznam Zprávy před několika dny pátraly, jakou má Rafaj politickou podporu v současnosti, z reakce prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nevyplývalo, že by se vůči Rafajovi - stiženého řadou nejasností a pochybností nad jeho důvěryhodností - chystal na Hradě nějaký atak. „Pan prezident má dovolenou, proto odkazuji na předchozí vyjádření,“ odbyl dotaz redakce Ovčáček.

To, že se lídři ANO a ČSSD odhodlali k návrhu Rafaje odvolat, může souviset s tím, že v zákulisí se již upekla dohoda o tom, kdo se stane Rafajovým nástupcem. Šéf antimonopolního úřadu už zkrátka pro politiky a významné byznysové hráče mohl představovat kvůli různým nejasnostem problém a jakési závaží.

Otázkou je, jak se k věci postaví prezident Zeman. Hrad dosud za Rafajem pevně stál. Ve hře je tedy varianta, že v uplynulých dnech proběhla nad Rafajovým odvoláním (mandát mu má skončit za rok) domluva na trase Strakova akademie - Pražský hrad.

Stíny z nahrávek

Věrohodnost Rafajova vedení za poslední rok narušilo několik zpráv. Na jméno Petra Rafaje totiž narazili vyšetřovatelé hned ve dvou velkých případech, v nichž se rozplétá korupce právě při rozdělování veřejných zakázek, respektive machinace při rozdělování dotací.

V září začne soud se skupinou úředníků, podnikatelů a politiků v čele s bývalým místostarostou Brna-středu Jiřím Švachulou, kteří čelí obžalobě za manipulaci s veřejnými zakázkami v Brně. Švachulu Rafaj dosadil do rozkladové komise ÚOHS, podle vyšetřovatelů si pak antimonopolní úřad za Rafajova vedení podmanili politici vládního hnutí v čele se zmiňovaným Švachulou (v dané době za ANO).

Další případ, který už soud začal řešit, se týká ovlivňování sportovních dotací kolem bývalého šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty. Jablonecký boss šéfoval dozorčí radě liberecko-jabloneckého dopravního podniku, jehož spory se zabýval antimonopolní úřad řízený Rafajem. Policejní odposlechy zachytily, jak Pelta Rafajovi zařídil několik fotbalových VIP vstupenek.

Server Aktuálně.cz pak upozornil na majetkové nejasnosti.

Rafaj veškeré pochybnosti a podezření odmítá s tím, že se ničeho špatného či protiprávního nedopustil. Považuje to za útok na svou osobu.

Reklama

Doporučované