Hlavní obsah

VIP lístky pro šéfa antimonopolního úřadu. „Úžasný,“ děkoval Rafaj Peltovi

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta zařídil pro předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje několik zahraničních fotbalových akcí.

Reklama

Fotbalový boss Miroslav Pelta šéfoval dozorčí radě dopravního podniku, jehož spory se zabýval antimonopolní úřad řízený Petrem Rafajem. Odposlechy zachytily, jak Pelta Rafajovi zařídil několik VIP vstupenek.

Článek

O tom, jak důležité je mít spojence ve vysokých funkcích a na důležitých postech, by fotbalový boss Miroslav Pelta mohl napsat encyklopedii.

Co věděl o tajích moci, odhalily třeba odposlechy v případu rozdělování sportovních dotací. „Ty musíš říct, kde je ta hodnota vlivu. Premiér je hodnota vlivu,“ říká na nich někdejší náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové. „Moje filozofie je - přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno,“ vysvětloval.

Na to, jak Miroslav Pelta věděl, že o přízeň mocných je třeba pečovat a udržovat ji různými pozornostmi a protislužbami, existuje už řada příkladů. Jedním z nich je i Peltovo chování k předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petru Rafajovi, jehož instituce rozhoduje o miliardových obchodech a veřejných zakázkách.

Seznam Zprávy nahlédly do materiálů souvisejících s vyšetřováním už zmíněného případu machinací se sportovními dotacemi, kvůli čemuž Pelta čelí obžalobě. Stovky hodin odposlechů mimo jiné odhalily, jak sportovní boss v polovině února roku 2017 telefonoval právě šéfovi ÚOHS.

„Miroslav Pelta volá Petru Rafajovi a ptá se, zda můžou být dvě VIP vstupenky a dva lístky k tomu, dva lístky TOP a dvě vstupenky. Pelta dále sděluje, že potom předá informaci, kde si to předají v Německu,“ přepsali kriminalisté jejich hovor.

O týden později policie zaznamenala další telefonát:

Rafaj: Poslouchám?

Pelta: Ahoj, jenom nakonec jsou VIP čtyři, takže je to dobrý, je to v pohodě.

Rafaj: Úžasný.

Pelta: Jenom se potřebuji domluvit, protože to vyzvedává kolega až v 6 hodin, tak bych já potřeboval, abys byl na příjmu, víš, jak to myslím, abych vám mohl já i parkovačku předat, aby to fungovalo. My tam máme přílet v 17:45, od 6, hned jak přistanu, začnu volat, abysme vám to zjednodušili.

Rafaj: My předpokládáme, že tam budeme mezi 7 a půl osmou.

Pelta: Ideální stav a tím pádem vám dám člověka, který to má na starosti. Je to jeden Němec, co bude čekat, ví přesně, jenom večer, abys mně bral telefon.

Rafaj: Jo, určitě. A ty tam budeš?

Pelta: Já tam budu určitě.

Rafaj: No já pár slov bych potřeboval.

Pelta: Já taky.

Rafaj: Dobře, domluveno.

Pelta: Dobrý, jsme domluveni.

Reklama na ticho

Z komunikace vyplývá, že šlo o lístky na fotbalové utkání v zahraničí. Vstupenky se měly předat v Německu. O jaký zápas přesně šlo, si majitel jabloneckého fotbalového klubu nyní už nevzpomněl. Petr Rafaj nereagoval na otázky Seznam Zpráv vůbec.

Neodpověděl ani na dotazy, proč mu Pelta lístky zařizoval, jaká byla jejich cena, zda za ně zaplatil, jaký vztah s Peltou má a zda řešili záležitosti týkající se antimonopolního úřadu. Bez odpovědi nechal i otázku, čeho se mělo týkat citovaných „pár slov“, které Rafaj potřeboval s Peltou prohodit.

Proč takové otázky Petru Rafajovi pokládáme?

Zaprvé proto, že předseda ÚOHS je důležitá politicko-byznysová funkce. Jmenuje a odvolává ho prezident na návrh vlády, je tedy ve veřejném zájmu vědět, proč a za co Pelta zařizoval pro člověka na takovém postu vstupenky na lukrativní fotbalové zápasy.

Zadruhé existuje podezření, že Rafaj a Pelta se ocitli ve střetu zájmu. Pelta totiž od roku 2011 do října 2017 šéfoval dozorčí radě Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Antimonopolní úřad se v uplynulých letech zabýval zakázkami severočeského podniku - týkaly se poskytování přepravních autobusových služeb či dodávek autobusů.

Na dotazy, zda řešili případy dopravce na ÚOHS a jestli si uvědomovali, že kvůli společné fotbalové výpravě se mohli ocitnout ve střetu zájmu, Pelta ani Rafaj nereagovali.

Výprava na Ajax

Není to poprvé, co se Rafajovo jméno objevuje v souvislosti s luxusními fotbalovými zájezdy. Loni v červnu MF Dnes informovala o cestě šéfa ÚOHS a jeho dcery na utkání AFC Ajax v Amsterdamu, která se uskutečnila v roce 2015.

Letadlo podle deníku zajistil Pelta, výpravu pořádala vlivná dopravní společnost BusLine, s níž se spojuje jméno podnikatele Jiřího Vařila. Toho policie stíhá za manipulace a uplácení libereckých veřejných zakázek - stín podezření padl i na tendry liberecko-jabloneckého dopravního podniku

Vařilova skupina patří k partnerům Peltova jabloneckého fotbalového klubu. A Rafaj? Jím řízený antimonopolní úřad řešil spory, ve kterých BusLine figurovala. Deník Právo loni v březnu informoval, že vyšetřovatelé se vedle mýtného tendru zajímají právě i o řízení ÚOHS týkajících se skupiny BusLine.

Hurá na šampionát

Seznam Zprávy v červnu přinesly několik svědectví o tom, jak Fotbalová asociace České republiky (FAČR) řízená Miroslavem Peltou platila prominentním soudcům, úředníkům a politikům VIP zájezdy na fotbalové mistrovství Evropy ve Francii v roce 2016.

Ani tehdy fotbalový boss na šéfa vlivného úřadu nezapomněl. Rafaj se tak stal jedním ze šťastlivců, kteří v jihofrancouzském Toulouse mohli sledovat zápas České republiky se Španělskem.

Podle dokumentů Seznam Zpráv stála Rafajova výprava (s doprovodem) fotbalovou asociaci 77 tisíc korun. V paměti mu však fotbalový svátek nezůstal. „Vůbec si nevzpomínám, že bych na nějakém zápase byl,“ řekl v červnu redakci. O chvíli později se rozpomněl a uvedl, že FAČR za něho nic neplatila.

Na otázku, jestli je v pořádku, že mu byl coby šéfovi ÚOHS zaplacen takto nákladný zájezd, odpověděl, že je to věc toho, kdo zve: „Když pozvete někoho domů a dáte mu něco, taky můžete diskutovat, jestli je to v pořádku, nebo ne.“

Reklama

Doporučované