Hlavní obsah

Cesta pro rodinu ministra za 204 tisíc. Chtěl platit, ale neposlali fakturu

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Miroslav Pelta jako předseda FAČR a Milan Chovanec jako ministr vnitra. Fakturu za cestu do Francie však prý Pelta zapomněl Chovancovi poslat.

Reklama

Úředníci, ministři, kancléř, soudci… V roce 2016 si nechala řada lidí ve vlivném postavení zaplatit od Fotbalové asociace České republiky VIP zážitek na fotbalovém turnaji Euro. Seznam Zprávy přinášejí další jména.

Článek

Dalo by se to nazvat: cesta do světa dvou vysoce postavených státních manažerů a jednoho ministra vlády.

Jak totiž vyplývá z dokumentů, o nichž Seznam Zprávy už několik dní referují, také předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (nyní Správa železnic) Pavel Surý, vedoucí odboru centrálního nákupu Lesy ČR Miloš Pochobradský nebo někdejší ministr vnitra Milan Chovanec jsou mezi těmi, kteří si nechali z peněz Fotbalové asociace České republiky zaplatit pro sebe či rodinné příslušníky lukrativní VIP zájezdy na fotbalové Euro v roce 2016.

Ve všech případech šlo o zájezdy, které asociace ve svém účetnictví zpětně vyčíslila na desítky či stovky tisíc korun.

Co už jsme také napsali:

V minulém týdnu zveřejnily Seznam Zprávy sérii článků, jak Fotbalová asociace ČR (FAČR) rozdávala zájezdy do Francie na Euro 2016 osobám spřízněným s tehdejším předsedou Miroslavem Peltou. Kancléř Vratislav Mynář u něj dokázal zařídit zájezd pro 18 hráčů klubu TJ Osvětimany. Místopředseda Vrchního soudu v Praze Stanislav Bernard získal výlet pro sebe, předsedu téhož soudu a jejich rodinné příslušníky a tehdy vlivný magistrátní politik Karel Březina dokázal sehnat balíčky pro svou rodinu, kolegy a přátele. Jen za ně FAČR zaplatila přes dva miliony korun.

Nevzpomínám si a FAČR to neplatila

Pro většinu lidí by byl fotbalový zápas české reprezentace s jedním z nejlepších světových týmů na turnaji Euro životní zážitek. Zvlášť kdyby jim někdo zaplatil letenky, luxusní ubytování a prvotřídní lísky. Ale předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petru Rafajovi utkání Česko–Španělsko z roku 2016 ani cesta do Francie v hlavě nezůstanou.

„Vůbec si nevzpomínám, že bych na nějakém zápase byl,“ řekl Seznam Zprávám, když ho s údaji ve vnitřním vyúčtování Fotbalové asociace České republiky (FAČR) konfrontovaly. Podle dokumentů přitom na zápas ve francouzském Toulouse uhradila FAČR jemu a jeho doprovodu lístky (2 × 4 100 Kč) a ubytování s letenkami (2 × 34 582 Kč). Hodnota zájezdů činila 77 tisíc korun.

Na otázku, jestli je v pořádku, že předseda úřadu, který dohlíží a vykonává dohled při zadávání veřejných zakázek a veřejné podpory, je zván na zájezd takto vysoké hodnoty, pak Petr Rafaj odpověděl, že je to prý věc toho, kdo zve. „Když pozvete někoho domů a dáte mu něco, taky můžete diskutovat, jestli je to v pořádku, nebo ne,“ vysvětluje.

S takovým postojem však ne každý souhlasí. „V každé firmě i státní správě jsou pravidla darů, co je možné přijmout a co ne. Určitě to ví i předseda ÚOHS, který by měl být policajt v ekonomice,“ říká David Ondráčka z Transparency International.

O cestě do Francie však Petr Rafaj evidentně několik dalších dní přemýšlel. Poté totiž od něj přišla odpověď, že si na zájezd na Euro 2016 vzpomněl. „FAČR za mne nehradila letenku, lístek ani pobyt,“ napsal redakci v SMS zprávě.

Kdo však v tom případě místo něho asociaci za něj a jeho doprovod výlet do Francie zaplatil a případně proč, už se však od něho nedozvíme. Petr Rafaj se na další otázky už neozval.

Zeptejte se jindy

Na „seznamu hostů FAČR“ byl i tehdejší generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (nyní Správa železnic) Pavel Surý.

Asociace zaplatila jemu a dvěma jeho rodinným příslušníkům zájezdy na zápasy Česko–Španělsko a Česko–Chorvatsko.

Celková cena daru se rovnala částce 216 tisíc korun. Přitom v tehdy platném etickém kodexu se v článku 6 zvaném „korupce“ píše: „Zaměstnanec SŽDC nesmí při své práci a v souvislosti s ní přijímat ani vyžadovat neoprávněné dary či jiná zvýhodnění pro sebe nebo někoho jiného.“

Pavel Surý je podle deníku E15 momentálně vyšetřován Národní centrálou proti organizovanému zločinu v souvislosti s prodejem pozemku u dejvického nádraží, který během svého působení v SŽDC prodal bez výběrového řízení a podle vyšetřovací verze pod cenou.

Redakci poslal SMS, že je momentálně v nemocnici. „S ohledem k mému zdravotnímu stavu mne kontaktujte nejdříve příští týden.“

Na zaslané otázky, proč jeho rodinný výlet platila FAČR, pak už neodpověděl.

Zřejmě dobrý oddíl

„Na to si samozřejmě pamatuji. Stáli jsme s kluky na letišti ve frontě na letadlo, FAČR tehdy vypravila asi tři,“ vzpomíná si na cestu na Euro další ze seznamu účastníků fotbalových zájezdů Miloš Pochobradský, tehdejší vedoucí odboru centrálního nákupu Lesů ČR a současný ředitel České lesnické akademie Trutnov.

Krom toho byl v roce 2016 člen výkonné rady ODS a místopředseda regionální rady ODS pro Královéhradecký kraj.

Od FAČR dostal zájezd i pro své syny na zápas Česko–Chorvatsko, který se hrál ve francouzském Saint-Étienne. Za co si výlet v hodnotě 207 tisíc zasloužil?

„Já jsem předseda tělovýchovné jednoty TJ Start Ohnišov a připravoval jsem pro FAČR koncepci mládežnického fotbalu,“ vysvětluje Pochobradský. V té době měl prý být i poradcem asociace, ale z toho nakonec sešlo. „Pak už jsme smlouvu o poradenství neuzavřeli.“

Podle Davida Ondráčky z Transparency International lze přijetí daru těchto tří mužů považovat za formu korupčního jednání. „Tito pánové dostávají reálné plnění zajímavé hodnoty, na které nemají nárok, a druhá strana za to očekává něco v budoucnu. Trestně to asi neobstojí, ale veřejnosti se smějí do tváře, že elity si mohou dělat, co chtějí,“ myslí si Ondráčka.

Pelta nic neposlal

Podle dokumentů FAČR byla mezi „obdarovanými“ z roku 2016 i manželka tehdejšího ministra vnitra Jaroslava Chovancová a jejich dvě děti.

Podle Milana Chovance je pozval do Francie plzeňský fotbalový klub. „Moje žena i děti jsou dlouholetí fanoušci plzeňského fotbalu a hokeje a tuto konkrétní cestu jim zařizovala Viktorie Plzeň,“ vysvětlil bývalý ministr a odkázal Seznam Zprávy na majitele fotbalového klubu Viktorie Plzeň Tomáše Paclíka.

Ten jeho slova potvrzuje. „Ano, pozvali jsme je do Francie, protože tam byl náš bývalý trenér Vrba a nějací naši hráči. Pan Chovanec mi několikrát volal, jestli to může zaplatit.“

Čtyři roky stará faktura na 204 tisíc korun za zájezd do Toulouse má jeden háček. „Pan Pelta dodneška žádnou fakturu nedal, a tudíž to zřejmě platila FAČR,“ líčí podivné pozvání majitel plzeňské Viktorky. „Já za to nemohu. Ani paní Chovancová. Nevím, kdo za to může, protože pan Pelta to prostě nikdy nevyfakturoval.“

Tehdejší předseda FAČR Miroslav Pelta žádost o rozhovor na toto téma odmítl. A ani tentokrát současné vedení FAČR neodpovědělo na otázku, proč zrovna těmto lidem platilo zájezdy a zdali požadovalo něco na oplátku. „Jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat pro účel reportáže jakéhokoliv média,“ napsal v e-mailu pro Seznam Zprávy mluvčí FAČR Michal Jurman.

Reklama

Doporučované