Hlavní obsah

Vláda chystá náhubek pro novináře. O čem jim chce zakázat psát?

Lidé nebudou mít právo dozvědět se informace z trestního řízení, říká investigativní novinářka Sabina Slonková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda s trestně stíhaným premiérem v čele v tichosti nachystala novelu zákona, která má novinářům mimo jiné znemožnit publikování informací o trestních kauzách politiků.

Článek

Chcete vědět, jak se vyvíjí kauza trestně stíhaného předsedy vlády České republiky Andreje Babiše? Zajímá vás, v jakém stavu je trestní řízení proti Janě Nagyové-Nečasové, jejíž kauza smetla vládu Petra Nečase? Chcete znát nový fígl, kterým se někdejší hejtman David Rath snaží oddálit rozsudek?

Zatím na tyto informace máte ještě právo. Vláda se však snaží, aby je veřejnost v budoucnu už nemohla vědět. V tichosti totiž přilepila k novele zákona o zpracování osobních údajů několik nenápadných formulací, které ve svém důsledku mohou znemožnit práci novinářů, již poklesky politiků popisují.

„Obecně by to znamenalo, že by lidé neměli právo dozvědět se informace z trestního řízení. Dozvídat bychom se měli až finální pravomocné rozsudky,“ říká investigativní novinářka Sabina Slonková v pořadu Reportéři Seznamu.

Reportéry Seznamu můžete v premiéře sledovat v pondělí 30. července na Televizi Seznam od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované