Hlavní obsah

Vláda nás hodila přes palubu, pamatujme si viníky, vyzývá hejtman Půta

Foto: FB Martina Půty

„Řada z nás zažila ekonomickou krizi v roce 2009, přežili jsme ji a zvládneme i tu současnou. Doporučuji nezapomenout. Tentokrát krize nevznikla spekulacemi v zámoří, ale díky hlasování konkrétních lidí v Praze,“ radí Půta.

Reklama

O 540 milionů přijde příští rok Liberecký kraj kvůli změnám daňového systému. „Vláda nás hodila přes palubu,“ glosuje daňové změny hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Je to nezodpovědné šílenství,“ míní.

Článek

Daňový balíček, který minulý týden schválila Sněmovna, zahrnuje zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Podle kritiků přinese větší sociální rozdíly a odrazí se nejen ve výpadku v příjmech státu, ale dopadne i na rozpočty krajů a obcí. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) k tomu poznamenal, že dojde na ohrožení řady veřejných služeb a jejich financování. Liberecký kraj podle něj může příští rok úplně zrušit dotační fond a peníze bude muset hledat ve veřejné dopravě.

Nyní dopisem oslovil všechny starostky a starosty v Libereckém kraji. Konstatuje, že se v Parlamentu odehrál absurdní příběh. „Zásadní daňovou reformu nepředložila vláda, neproběhlo k ní standardní připomínkové řízení ani vyčíslení dopadů do veřejných rozpočtů. Noční chaotické hlasování zaseklo do veřejných rozpočtů 130miliardovou sekeru. Bez varování a v době, kdy obce, města a kraje připravují své rozpočty na rok 2021,“ píše Půta.

Státní rozpočet s tímto návrhem podle něj také nepočítal. „Aby bylo jasno, souhlasím s tím, že stát nemá být otesánek a všichni ve veřejném sektoru by měli chápat, že bez podnikání, výroby a spotřeby a z toho zaplacených daní stát fungovat nemůže. Ale snížit razantně daně ve chvíli, kdy jsou ekonomika i státní rozpočet v troskách, považuji za nezodpovědné šílenství,“ dodal.

Bez hledání úspor ve výdajích státu se peníze, které zůstanou lidem, podle jeho názoru jen půjčují a zaplatí je zpětně dnešní děti. „Zaplatí je i s úroky. Pro kraj znamená tento návrh dalších 540 milionů korun, které budou v rozpočtu chybět. K nim je nutné připočítat 300 milionu, které v něm chybí letos,“ vypočítal hejtman.

Starostům napsal, že je čeká šetření, hledání úspor a že to nebude jednoduché. Pro Půtu prý bude prioritou zachování veřejných služeb, které kraj zajišťuje, a udržení jejich kvality. „Vím, že v podobné situaci jste vy všichni, kteří máte na starosti městské a obecní rozpočty. Vláda a většina ANO, ODS, KSČM a SPD ve Sněmovně nás hodily přes palubu. Řada z nás zažila ekonomickou krizi v roce 2009, přežili jsme ji a zvládneme i tu současnou. Doporučuji nezapomenout. Tentokrát krize nevznikla spekulacemi v zámoří, ale díky hlasování konkrétních lidí v Praze,“ radí.

Reklama

Doporučované