Hlavní obsah

Vláda nejprve škrtla peníze na motorky v Brně kvůli podezření. Nakonec závodu stejně přidá 16 milionů

Foto: ČTK

Vláda by v pondělí měla schválit peníze pro Moto GP v Brně.

Reklama

Kabinet nejprve dotaci osekal, teď ji zas chce navýšit. Hodlá vyhovět brněnským politikům, tradičním příznivcům Grand Prix.

Článek

Babišova vláda během dvou týdnů mění názor a vyhoví požadavkům jihomoravských politiků z hnutí ANO – tamního hejtmana Bohumila Šimka a jeho náměstkyně a poslankyně Taťány Malé.

Kabinet nejprve na konci dubna poslal na motocyklovou Velkou cenu Brna jen 39 milionů korun místo požadovaných 65 milionů, které žádali pořadatelé srpnového Grand Prix – kraj společně s městem.

Na své pondělní schůzi nakonec Babišův kabinet zřejmě rozhodne, že do Brna pošle dalších 16 milionů korun a zvýší dotaci pro Grand Prix na 55 milionů korun.

S tímto návrhem jde na vládu ministryně místního rozvoje Klára Dostálová (za hnutí ANO). V dokumentu, který má Seznam k dispozici, argumentuje tím, že „Moto GP Brno je společně s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary významnými kulturními a sportovními akcemi s podporou státu“.

Vláda se tak rozhodla vyhovět pohoršeným brněnským politikům, tradičním příznivcům závodů motorek, kteří nechápali původní verdikt a proč vláda nepřeje velké mezinárodní akci.

Na dubnovém jednání ministrů, kde došlo k výraznému snížení státního příspěvku na závod, přitom zaznělo podezření, že pořadatelé platí nepřiměřeně vysoké nájemné.

Dokumenty, které Seznam získal, ukazují, že na jiných evropských – navíc srovnatelných, ne-li dokonce lepších závodních okruzích – platí pořadatelé akcí výrazně méně. Zhruba mezi pěti až šesti miliony.

A nepřímo to potvrdil i ministr školství Robert Plaga (ANO). Když pořadatelé Grand Prix chtěli dotaci už na loňský ročník, žádost prošla na ministerstvu nezávislými hodnotiteli. A ti mimo jiné upozornili na podle nich předražené nájemné.

„Ta částka za prostý pronájem okruhu, tak ta že je příliš vysoká,“ tlumočil závěr hodnotitelů Plaga.

Poslední dva roky navíc vláda pořadatelům posílá státní peníze na motocykly v Brně z kapitoly Ministerstva místního rozvoje, ačkoliv dlouhé roky předtím to vždy šlo z Ministerstva školství. Naposledy loni, kdy zůstal po závodu dluh téměř 32 milionů korun. Kvůli němu následně pořadatelé ministerstvo zažalovali, protože jej odmítlo zaplatit.

Reklama

Doporučované