Hlavní obsah

Vláda s ANO, ale bez Babiše? Po volbách to není vyloučeno, říká politolog

Foto: vlada.cz

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude v roce 2021 obhajovat vítězství ve sněmovních volbách.

Reklama

Zdá se to jako nemyslitelná varianta. Politolog Lubomír Kopeček přesto míní, že po příštích volbách může Andrej Babiš udělat úkrok stranou a zajistit hnutí ANO účast v další vládě.

Článek

Andrej Babiš bude letos obhajovat čtyři roky staré vítězství ve sněmovních volbách, před sebou má ale i další těžké výzvy - pokračující boj s pandemií, trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo nebo spor s Evropskou komisí o svůj střet zájmů.

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity se premiér může spolehnout na pevnou voličskou základnu hnutí ANO, jejíž důvěra odolává i pochybením a zmatkům při boji s koronavirem.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog také poukazuje na variantu, kdy hnutí ANO zůstane ve vládě, ale bez účasti Babiše.

Politolog Lubomír Kopeček přednáší na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Co bude pro Babiše kromě voleb největší výzvou v roce 2021? Pandemie, střet zájmů a ohrožené dotace z Evropské unie nebo trestní stíhání?

Je jasné, že v prvních měsících se tolik nebudou řešit záležitosti, jako je trestní stíhání kvůli Čapímu hnízdu. Tématem číslo jedna bude pandemie, hlavně očkování. Bude důležité, jestli se nějak změní ta skutečně zmatená vládní komunikace. Musíme přitom rozlišovat dvě různé linky. Vedle vládní komunikace je ještě jedna, kterou udržuje Andrej Babiš směrem ke svým voličům prostřednictvím nedělních projevů Čau lidi a dalších kanálů. A on tento způsob zvládá pořád ještě dost efektivně. Je to vidět na podpoře hnutí ANO i na tom, že důvěra ve vládu nespadla až úplně na dno.

Takže problém Babišova střetu zájmů zůstane v pozadí, i když je ze strany Bruselu rozhodnuto?

Je to dynamická záležitost, která hodně závisí na tom, co se bude dít s koronavirem. Více do pozornosti se dostane až poté, co pandemie opadne. Pokud se na jaře podaří proočkovat část populace a celá tahle šílenost se posune z hlediska významu na nějakou nižší úroveň, mohou vystoupit do popředí právě otázky, jestli Česká republika bude vracet nějaké peníze Evropské unii.

A co otřesy ve vládě? ČSSD dává najevo, že by mohla odejít z koalice.

V ČSSD budou mnohem silnější než v posledních letech tendence se od vlády distancovat, protože strana je na tom opravdu katastrofálně. Podle mě je to tak 50 na 50, jestli na jaře opravdu odejde.

Babiš už sociálním demokratům vzkázal, ať klidně jdou, že bez nich bude vládnutí snazší. Ustál by ale takovou změnu bez nějakých škod?

Pro Babiše by to byla obrovská výzva, aby přesvědčil, že on je tím, který zařizuje garanci vládnutí. V tomhle může být celkem šikovný, rozhodně šikovnější, než je třeba s očkováním. Byl by schopen to vyložit způsobem, že byl sociální demokracií opuštěn v těžké situaci. Šlo by vlastně jen o komunikační záležitost, ne o nějaký reálný výkon jako třeba s tou nešťastnou vakcinací.

Do voleb zbývá ještě deset měsíců. Dá se už nyní odhadovat, jaké má Babiš s hnutím ANO šance na obhájení volebního vítězství?

Na voličském jádru hnutí ANO je patrná velká loajalita. Podpora hnutí klesla relativně málo, drží se kolem 25 procent. Ukazuje se, že skalní příznivci prostě zůstali. Jsou to voliči, se kterými v tuhle chvíli neotřese skoro nic.

Co by s takovými voliči pohnulo?

To by Babiš musel opravdu někoho znásilnit. V tomhle má fakt jistotu. Jestliže tady nastala největší katastrofa po roce 1989 a s těmi dvaceti až pětadvaceti procenty voličů to nepohnulo, je zřejmé, že jde o velmi pevný vztah. A v příštích měsících se na tom nic nezmění.

Mohou Babišovo hnutí ANO ve volbách ohrozit formující se bloky opozičních stran, jeden vedený Piráty a druhý v čele s ODS?

Obě dvě volební koalice v tuhle chvíli vypadají, že opravdu budou ve volbách kandidovat. Na druhou stranu je to něco, co vzniká úplně nově. Je otázka, jak moc to bude stabilní, jaké se tam objeví problémy. Je to trochu neznámá. Každopádně je to ale odlišná situace než v roce 2017, kdy byl vítěz předem jasný. Teď se rýsují dva konkurenti, kteří tady tehdy nebyli, určitě bude o vítěze voleb větší soutěž. Podle mě jím může být kdokoli z trojice ANO, koalice Pirátů a Starostů a koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Co když ANO volby nevyhraje? Bude to automaticky znamenat odchod do opozice?

Koaliční potenciál ANO je obrovsky závislý na tom, jestli bude trvat na účasti Andreje Babiše v příští vládě. Pokud na ní trvat bude a budou-li přetrvávat Babišovy problémy jako trestní stíhání a vracení dotací kvůli střetu zájmů, pak se koaliční potenciál hnutí ANO limitně blíží nule. Výjimkou jsou ČSSD, komunisté a možná SPD. Jenže u prvních dvou z nich není vůbec jisté, jestli se dostanou do Sněmovny. Pokud ne, situace se může dost změnit ve chvíli, když Babiš po volbách nebude usilovat o vládní funkci. V té chvíli by přijatelnost hnutí ANO byla přece jen vyšší.

Vy si dovedete představit, že by Babiš nechtěl sedět ve vládě? To vůbec neodpovídá jeho naturelu.

Vzpomeňte si na bývalého slovenského premiéra a šéfa strany Směr Roberta Fica, který také chtěl být ve vládě a také neodpovídalo jeho povaze, že by se odsunul někam do ústraní. A přesto to v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně udělal.

A nerozhodl se tak Fico proto, že se chtěl stát ústavním soudcem?

Podle mě s tím tehdy ještě nemusel počítat. Nebo vám mohu namítnout, že Andrej Babiš by také mohl kalkulovat s kandidaturou na prezidenta. Já bych zkrátka variantu, že se Babiš stáhne z vlády, úplně nevylučoval. Ve chvíli, kdy bude na stole buď to, že ANO bude ve vládě, ale pak v ní nebude Andrej Babiš, anebo to, že ANO nebude ve vládě vůbec, tak si Babiš asi zváží, co je lepší. Samozřejmě by byl raději ve vládě, ale on je v tomto směru zase celkem pragmatický. Můžeme se pak přesunout k variantě, která fungovala nějaký čas na Slovensku a dlouho také v Polsku. Tyto scénáře samozřejmě mají své mouchy a dlouhodobě se neukázaly funkční. Ale kdo tvrdí, že vláda, která tady vznikne po volbách, bude dlouhodobá.

Přesto - od obou opozičních uskupení se nedá ve vládě očekávat nějaká shovívavost k Babišovým problémům. Jejich politici by asi od úředníků vyžadovali smělejší přístup vůči Agrofertu, který by se tak ocitl pod rostoucím tlakem.

Agrofert ale může být zrovna tak pod tlakem, když Babiš ve vládě bude. Zkuste se na to podívat z jiného pohledu. Ten tlak z Evropské unie je relativně pomalý, ale pořád tu je. A spíš roste pravděpodobnost, že Česko přijde o poměrně velké peníze. Některým věcem se dá unikat a Andrej Babiš je v tomhle směru velmi schopný. Byl bych ale velmi opatrný ve tvrzení, že bude chtít za každou cenu sedět ve vládě. Pokud ANO bude v příští vládě, poskytne to Babišovi do určité míry ochranu, i když on sám v ní sedět nebude. Samozřejmě ne dokonalou, ale je jasné, že když by ANO pokračovalo třeba jako menší vládní partner, otázka nějakého zúčtování by byla velmi komplikovaná. Účtovat s předsedou koaliční strany je těžké.

A co pokračování stávající konstelace s ANO a ČSSD ve vládě a tichou podporou KSČM? Je to vzhledem k nízké podpoře sociální demokracie a komunistů úplně mrtvá varianta?

Nejde jen o to, aby se tyto strany dostaly do Sněmovny, ale aby výsledek dohromady s ANO zajišťoval pokračování stávající sestavy. Kdyby tyto strany dostaly dostatek mandátů, je to podle mě nejpravděpodobnější varianta. V tuhle chvíli to pořád není vyloučené. Co víme, co bude za tři čtvrtě roku?

Reklama

Související témata:

Doporučované