Hlavní obsah

Vláda schválila dvě miliardy korun na kompenzace za sucho

Zemědělci a pěstitelé stromů dostanou od vlády dvě miliardy jako kompenzaci za sucho.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zemědělci a pěstitelé stromů budou mít k dispozici dvě miliardy korun jako kompenzaci za letošní sucho. Návrh schválila vláda, informoval na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Článek

Více než 1,1 miliardy korun získá ministerstvo ze státního rozpočtu nově, zbylých 850 milionů Kč má k dispozici z peněz určených na odškodnění za loňské sucho. Na to vláda původně vyčlenila dvě miliardy korun, zemědělci si však nakonec řekli o menší částku.

Úřad odhaduje letošní škody na deset až 11 miliard Kč. Aby byly řádně odškodněny nejvíce postižené podniky, kterým tržby klesly o více než 30 procent, bylo by potřeba 3,7 až 4,2 miliardy korun.

Vláda schválila kompenzaci ve dnech, kdy Česko zažívá takzvaný druhý vrchol sucha. Tak označuje vědecký tým projektu InterSucho nynější situaci na konci teplého podzimu. Výrazný deficit srážek v minulých týdnech a nadprůměrně vysoké teploty způsobily na 83 procentech území sucho ve vrstvě půdy do jednoho metru, 92 procent území má sníženou zásobu vody. Extrémní sucho, tedy nejvyšší stupeň sucha, je na 48 procentech území, uvedl za tým vědců bioklimatolog Miroslav Trnka.

Podobný stav panoval v Česku na konci srpna před tím, než intenzivní deště zasáhly většinu republiky. „Naštěstí podle předpovědi počasí by v následujících dnech měly přijít srážky a rozsah sucha zmírnit především v povrchové vrstvě. Naopak hlubší vrstvy budou reagovat pomaleji,“ uvedl Trnka. Stav sucha se poměřuje s dlouhodobým průměrem pro dané území v letech 1961 až 2010 (více ve videu nahoře).

Podívejte se, jak v Česku ubývalo vláhy v posledních desetiletích.Video: Intersucho.cz

Situace se začala výrazně zhoršovat počátkem října, než nastoupila druhá fáze babího léta. Sucho panovalo na 40 procentech území a na sedmi procentech území bylo extrémní či výjimečné sucho. „V povrchové vrstvě do 40 centimetrů prakticky nebylo a v hlubších vrstvách od 40 centimetrů do jednoho metru byl špatný stav na východě a severu Čech,“ řekl Trnka. Během tří týdnů však zasáhly tři nejhorší stupně, tedy výrazné až extrémní sucho, téměř celé Čechy.

Nejhorší situace je nadále ve středních, východních a severních Čechách. „Nejvíce trpí Polabí. Na Moravě je stav uspokojivý. Nejhůře je na tom oblast ležící severně od Brna a Ostravsko. Naopak na jižní Moravě sucho nepozorujeme a je zde stav obvyklý pro dané období a vegetace je zde v lepší kondici, než je pro toto období obvyklé,“ uvedl Trnka. Současná situace s druhým vrcholem sucha se podobá roku 2015.

Reklama

Doporučované