Hlavní obsah

Vláda schválila model financování Dukovan. Opozice kritizuje netransparentnost

Foto: Jiří Sedláček/Wikipedia

Jaderná elektrárna Dukovany. Její dostavba má stát přes 160 miliard korun.

Reklama

Model financování dostavby Dukovan a s tím související smlouvy s firmou ČEZ schválila na dnešním zasedání vláda. Dostavba by měla stát přes 160 miliard korun. Opozice tlačí na odtajnění smluv a upozorňuje na bezpečnostní rizika.

Článek

Vláda dnes schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech. Na Twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nový jaderný blok v Dukovanech by podle materiálu předloženého vládě mohl stát při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem.

Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měla zaplatit společnost ČEZ, která bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu ČTK řekl, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun).

Zároveň vláda schválila rámcovou a prováděcí smlouvu mezi ČR a ČEZ. Havlíček ještě před jednáním vlády uvedl, že smlouvy mezi státem a energetickou společností ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měly být podepsány v úterý 28. července.

Postup vlády už delší dobu kritizuje opozice, podle které smlouvy na dostavbu Dukovan vznikají bez možnosti kontroly veřejnosti. Vyzývají proto vládu ke zveřejnění materiálů.

„Smlouvy mezi státem a ČEZem jsou připravovány v utajovaném režimu a to znemožňuje řádnou kontrolu občany. K odtajnění smluv jsem osobně vyzval dopisem premiéra – ovšem bez reakce. Máme obavy, aby to celé nedopadlo fiaskem jako u solárních elektráren,“ varoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan varoval také před možnými bezpečnostními riziky pro Česko, které jsou s dostavbou Dukovan spjaté. „Právě veřejná kontrola nad celou zakázkou může eliminovat bezpečnostní rizika, která jsou v případě Ruska a Číny skutečně vysoká,“ řekl.

Výběr dodavatele by se měl uskutečnit do konce roku 2022. Nejzazším termínem podpisu smlouvy s dodavatelem a konečné potvrzení financování návratné finanční pomoci je červen 2024. Stavět by se podle dřívějších informací mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

Materiál pro jednání vlády uvádí, že koncové ceny elektřiny by se v roce 2040 podle současných předpokladů vývoje cen ve spojení s poskytnutím návratné finanční pomoci mohly pro české spotřebitele snížit při podpoře na 30 až 40 let zhruba o 2,7 až 6,6 miliardy korun. Při podpoře na 60 let o 7,7 miliardy korun.

Havlíček v květnu uvedl, že předpokládá, že velkoobchodní cena elektřiny poroste a lidé na stavbě Dukovan vydělají. V opačném případě bude podle něj dopad v desítkách korun ročně za rodinu, což je podle něj daleko méně, než lidé každoročně platí ve fakturách za elektřinu na podporu takzvaných podporovaných zdrojů. Podle analytiků je však dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal.

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě se proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR staví ekologové.

Reklama

Doporučované