Hlavní obsah

Chorvati uzavírají kontaminované pláže

Foto: Profimedia.cz

Chorvatské město Dubrovník.

Reklama

Před koncem turistické sezony poznamenané epidemií covid-19 musely chorvatské úřady uzavřít několik pláží u Dubrovniku a na Korčule kvůli kontaminaci výkaly. Britové se spěšně vracejí z Chorvatska, aby se vyhnuli karanténě.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Znečištěno, uzavřít!

Kontaminace odpadních vod donutilo chorvatské město Dubrovník uzavřít šest pláží. Pláže jsou kontaminované bakterií Escherichia coli, která se vyskytuje ve stolici. Znečištění bylo potvrzeno ve středu ve vzorcích vody. Informoval o tom ve čtvrtek chorvatský Krajský úřad pro veřejné zdraví.

Podle serveru Dnevnik.hr bylo zjištěno, že jsou výsledky analýzy za hranicí horní meze pro parametr bakterie Escherichia coli. Odběry se budou opakovat, dokud znečištění nezmizí. Koupání se nedoporučuje až do odvolání.

Pláž Sumartin Bay byla poprvé letos kontaminovaná 13. srpna, o pět dní později ústav nařídil zastavení kontaminace. Ve středu ale na pláži byla podle serveru Dnevnik.hr kontaminace i viditelná. Ve vodě plaval například i toaletní papír. Byly tedy i zde odebrány vzorky, stejně tak jako předtím na pláži Vis 2.

Úřady tedy celkem uzavřely šest pláží: Sumartin Bay, Vis 2, Šulić, Danče, Hotel Bellvue a Hotel Rixos.

Problémy s kontaminací stolicí zaznamenali také na ostrově Korčula. Na pláži v hotelu Park byla 11. srpna detekována fekální kontaminace, která se 14. srpna rozšířila na sousední městskou pláž Banje.

Co je Escherichia coli?

- Escherichia coli (původním názvem Bacterium coli) je bakterie.

- Patří ke střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Proto je její přítomnost v pitné vodě indikátorem fekálního znečištění.

- Člověku je jako součást přirozené mikroflóry prospěšná, neboť produkuje řadu látek, které brání rozšíření patogenních bakterií, a podílí se i na tvorbě některých vitamínů (např. vitamín K).

- Objevil ji německo-rakouský pediatr a bakteriolog Theodor Escherich v roce 1885.

Do dvou dnů pryč

Ve čtvrtek v pět hodin odpoledne vyhlásila britská vláda karanténu pro všechny navrátilce z Chorvatska a Rakouska. Na návrat bez nutnosti samoizolace dostali jen 35 hodin. Turisté se tedy v rychlosti snaží vrátit zpět domů nejpozději do nedělní čtvrté hodiny ranní.

Ihned po vyhlášení se výrazně zvýšil zájem o letenky směrem z Chorvatska do Británie. Spolu s ním se výrazně zvýšily i jejich ceny. Dva plánované lety ze Záhřebu do Londýna na letiště Heathrow se okamžitě vyprodaly i přes to, že za ně Croatia Airlines chtěly 13 800 korun. Informaci přinesl server The Independent.

British Airways zavedly nové lety, které prodávají se slevou za 10 725 korun.

Někteří výletníci míří například do Benátek, odkud mohou rovněž odcestovat. Letenky jsou i zde ale drahé. Odcestovat je složité i proto, že mnohé lety mají mezipřistání v zemích, které jsou na britském „blacklistu“. Takto by se tedy cestující karanténě nevyhnuli. Cesta přes Paříž či Amsterdam tedy není variantou.

Turisté z Rakouska cestují často přes Německo, například přes Mnichov. Nejnižší aktuální cena za letenku na londýnské Heathrow je také přes 11 600 korun.

Opatření bude platit od nedělního rána i pro turisty z Portugalska. Lety jsou ale překvapivě prázdné. Letenky jsou tedy levné. Z Fara do Londýna se turista dostane za pouhých 1450 korun.

Z nepovolené houseparty přímo na policii

Na řeckém ostrově Mykonos, který je vyhlášeným party místem, zrušila policie ve čtvrtek nad ránem večírek, na kterém bylo podle svědectví místních více než 500 lidí. To je porušení opatření, které vláda vyhlásila v souvislosti s koronavirem.

Večírek se odehrával v pronajaté vile. Údajného organizátora akce policie zatkla spolu s párem ze Španělska. Mají být pozitivní na onemocnění covid-19. Měli tedy být v karanténě. Také u sebe měli mít v době zatčení drogy. O zásahu informovala řecká agentura Ekathimerini.com.

Ostrov Mykonos je vyhlášeným místem zejména pro své bujaré večírky. Je také známým cílem velmi bohatých a lidí z LGBT komunity.

V Řecku vchází v pátek platnost striktnějších opatření. Jedná se právě o ostrov Mykonos a oblast Chalkidiki v pevninském Řecku. Obě oblasti jsou známé díky restauracím, barům a klubům. Na obou místech bude nařízeno nošení roušek jak venku, tak ve vnitřních prostorách. Všechny večírky a veřejné akce budou na čas zcela zrušeny.

Sport, který se hodí k vínu a sýrům, se vrací

Obyvatelé provensálského města Marseille se i letos dočkali sportovního svátku tradičního francouzského společenského sportu pétanque: Mondial La Marseillaise à pétanque. Ten tradičně zahajuje letní sezonu.

Letos se bude vlivem koronaviru poprvé konat na závěr léta, tedy od 30. srpna do 2. září. Letošní 59. ročník tak bude odlišný. „Hry se budou odehrávat na 25 místech najednou, abychom se vyhnuli velkým davům,“ řekl pro server La Provence Pierre Guille, prezident her.

Mistrovství světa v pétanque se každý rok účastní až 13 tisíc hráčů všech úrovní v několika kategoriích. Ročně ho první den na místě sleduje na 50 tisíc lidí, celkem je to pak až 150 tisíc nadšenců.

Letošního ročníku se zúčastní „jen“ na 8 tisíc hráčů. To je sice méně než loňských 13 680, ale i tak zůstávají marseillské hry největší mezinárodní soutěží v pétanque.

Zda se budou na hrách muset nosit roušky, organizátoři nevědí. „Stále se to mění, takže se adaptujeme,“ dodal Pierre Guille, který se nemůže dočkat, až zahájí turnaj hozením kuličky, která se česky nazývá prasátko.

Reklama

Doporučované