Hlavní obsah

Vláda vyslechla ministra Petříčka, usnesení k Ukrajině ale nepřijala

Podle ministra Petříčka Rusko blokováním plavby ukrajinských lodí Kerčským průlivem hrubě porušilo mezinárodní právo.Video: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

 

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček přednesl vládě svoje stanovisko k ruskému útoku na ukrajinské lodě v Azovském moři. Vláda nicméně zatím k této události nevydala žádné stanovisko. Ukrajina v reakci na incident vyhlásila válečný stav.

Článek

Novinářům Hamáček po zasedání kabinetu řekl, že ministr Tomáš Petříček (ČSSD) dal kolegům informaci k situaci na Ukrajině a stanovisko, které česká diplomacie zveřejnila v úterý. Podle Petříčka je blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska hrubým porušením mezinárodního práva.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad eskalací napětí u Krymu a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím. „Blokování svobodné plavby Kerčským průlivem ze strany Ruské federace považujeme za hrubé porušení mezinárodního práva. Česká republika vyzývá k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, jakož i k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel. Obě strany vybízíme ke zdrženlivosti,“ uvedla česká diplomacie v tiskovém prohlášení.

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci.

Ruské ministerstvo zahraničí pak obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina v reakci na incident vyhlásila válečný stav.

Reklama

Související témata:

Doporučované