Hlavní obsah

Vláda znovu navrhne šéfa BIS do hodnosti generála, oznámil Babiš

Ředitel BIS Michal Koudelka.

Reklama

Premiér Andrej Babiš oznámil na dotaz Seznam Zpráv, že vláda opět navrhne, aby prezident Miloš Zeman povýšil ředitele BIS Michala Koudelku do hodnosti generála.

Článek

Ředitel BIS Michal Koudelka ale nemá ani po úspěchu s kauzou Vrbětice jisté, že bude povýšen. Prezident ho kvůli svým výhradám proti kontrarozvědce a Koudelkově práci pětkrát odmítl.

Zeman naposledy opomenul Koudelku při jmenování generálů loni v říjnu. Vláda tehdy jeho povýšení do generálské hodnosti navrhla už popáté. Prezident práci BIS opakovaně kritizuje.

„Ano, my pana plukovníka navrhneme na povýšení do generálské funkce,“ řekl dnes Babiš. Vláda by o tom měla rozhodnout na pondělním jednání.

K práci BIS je prezident Zeman dlouhodobě kritický, o Koudelkovi dříve prohlásil, že by měl být odvolán. Loni Zeman předal Babišovi materiál týkající se Koudelky, který měl zdůvodňovat, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle Respektu v materiálu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Babiš naopak dlouhodobě prohlašuje, že na Koudelku má jiný názor než Zeman. „Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme,“ řekl loni premiér.

BIS v řadě výstupů podpořili poslanci, naposledy v úterý. Sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky poděkovala jejím důstojníkům za profesionální práci. Koudelka předtím poslance informoval o zjištěních tajné služby ohledně zapojení ruských agentů do explozí v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Pražský hrad počítá s tím, že se u příležitosti oslav Dne vítězství 8. května jmenovací ceremoniál uskuteční. Loni v květnu ho kvůli covidu-19 zrušil. Kabinet již minulý týden odsouhlasil některé návrhy na povýšení. Druhou generálkou by se mohla stát rektorka Univerzity obrany plukovnice Zuzana Kročová. Brigádním generálem by se mohl stát dosavadní plukovník Roman Záhorský, náměstek generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a kontrolu.

Reklama

Doporučované