Hlavní obsah

Vladimir Putin zve v září Kim Čong-una do Ruska

Vladimir Putin pozval Kim Čong-una do Ruska.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin pozval severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby v září přijel do Ruska.

Článek

Vladimir Putin učinil pozvání pouhé dva dny potom, co se severokorejský vůdce setkal v Singapuru s americkým prezidentem. Podle serveru Sky News se ruský prezident ve čtvrtek setkal se severokorejským představitelem Kim Jong-namem, kterému pozvánku předal. Kim Jong-nam je nejvyšším formálním představitelem KLDR a předsedá Nejvyššímu lidovému shromáždění, jež představuje severokorejský parlament.

Putin se také kladně vyjádřil k setkání mezi severokorejským vůdcem a americkým prezidentem. Schůzka proběhla 12. června. Dodal, že summit snížil hrozbu konfliktu. Podle něj napjatá situace kolem Severní Koreje znepokojovala celý svět a mohla mít vážné následky. Setkání podle Putina pomohlo odsunout tento nehezký scénář a naopak vyzdvihlo vyhlídky na řešení všech problémů mírovými a diplomatickými kroky.

Není to poprvé, co se Moskva snažila pozvat Kim Čong-una do Ruska. Už v roce 2009 se o to pokoušel ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při své první návštěvě v Pchjongjangu.

Pozvání od ruského prezidenta přichází ve chvíli, kdy americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že Spojené státy neudělí Severní Koreji sankční úlevy, dokud neproběhne denuklearizace celé země. Pompeo to řekl po jednání s jihokorejskými a japonskými představiteli v Soulu.

Reklama

Doporučované