Hlavní obsah

Americké sankce vůči KLDR budou trvat až do úplné denuklearizace, tvrdí Pompeo

Americký ministr zahraničí o sankcích vůči KLDR.Video: Reuters

 

Reklama

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea budou americké sankce vůči KLDR trvat až do úplné denuklearizace. USA by tohoto stavu rády dosáhly ještě během Trumpova prezidentského mandátu. Pompeo to řekl po jednání s jihokorejskými a japonskými představiteli v Soulu.

Článek

Spojené státy budou pokračovat v sankcích vůči Severní Koreji až do úplné denuklearizace Korejského poloostrova. Řekl to americký ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci v Soulu po jednání s jihokorejským a japonským ministrem zahraničí.

Spojené státy doufají, že dosáhnou zásadního jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujícího dvou a půl roku.

Pompeo dodal, že všechny kroky KLDR v rámci jaderných závazků budou důkladně ověřeny, a pokud KLDR přestane vyjednávat v duchu dobré vůle, obnoví Trump společná vojenská cvičení s Jižní Koreou.

Trump a Kim se v úterý sešli v Singapuru a dosáhli dohody, která potvrdila závazek KLDR „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova“. Neposkytli ovšem žádné podrobnosti ohledně toho, kdy se Pchjongjang hodlá vzdát jaderných zbraní, anebo jak tento krok bude možné ověřit.

Pompeo přijel do Soulu, aby informoval o průběhu summitu jihokorejské oficiální činitele. Poté odpovídal na otázky novinářů. Jedna z nich zněla, zda by USA chtěly dosáhnout zásadního jaderného odzbrojení Severní Koreje během současného Trumpova prezidentského mandátu. „Ano, rozhodně,“ odpověděl Pompeo. „Doufáme, že toho dokážeme dosáhnout během dvou a půl roku.“

Trump po návratu do Washingtonu označil setkání s Kim Čong-unem za úspěch, s jehož pomocí odstranil severokorejskou hrozbu. Kritikům nicméně vadí, že společné prohlášení obou vůdců postrádá detaily a že Trump podle nich Kimovi příliš ustoupil.

Reklama

Související témata:

Doporučované