Hlavní obsah

Vládní rozvolňovací strategie má zásadní chybu, říká odborník

Foto: Milan Sommer, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Od pondělí dojde v Česku k dalšímu rozvolnění. Podle biochemika Jana Konvalinky měla vláda dát přednost všem stupňům škol před obchody.

Článek

Vláda ve čtvrtek vpodvečer oznámila další plán rozvolnění protiepidemických opatření. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) několikrát zopakoval, že se kabinet řídil doporučením skupiny MeSES. Seznam Zprávy proto oslovily odborníky, aby na oznámený „jízdní řád“ zareagovali.

Biochemik Jan Konvalinka je trochu zklamaný z faktu, že vláda nejprve neotevře všechny školy, byť ministři opakovali, že školství má před obchodem přednost. „Podle mého názoru mělo být naprostou prioritou otevření všech stupňů škol. Vláda dala přednost obchodům, to je podle mého názoru chyba,“ uvedl.

Od pondělí 3. května se otevřou druhé stupně základních škol v rotačním režimu a mateřské školy v několika krajích. V dalších regionech si školáci počkají ještě o týden déle. Středoškoláci a vysokoškoláci mají prezenční výuku rovněž odloženou. Všechny obchody přitom podle Havlíčka otevřou už v pondělí 10. května.

Podle imunologa Václava Hořejšího bude po otevření obchodů záležet na jejich provozovatelích, aby dokázali uhlídat dodržování protiepidemických opatření. „V těch obchodech, které mohly být otevřené, třeba v lékárnách, si to doteď hlídali krásně. Naopak si myslím, že v těchto malých obchodech je bezpečněji než třeba v supermarketu,“ míní Hořejší.

Podle něj je důležité, že takovýto způsob rozvolnění schválil již zmíněný poradní orgán MeSES. „Jestli s tím souhlasí oni, nemám s tím problém, jsou to opravdu odborníci,“ říká a dodává, že co se týká vývoje, je optimistou. „Důležitý faktor je nejen počet nových případů, ale i to, jakých skupin se nové případy týkají,“ uvedl s tím, že pokud se nákaza bude šířit mezi mladými lidmi a nebude se přenášet na rizikové skupiny, které jsou již postupně proočkovávány, bude situace zvládnutelná.

Reklama

Doporučované