Hlavní obsah

Vládní shoda se rodila 15 hodin. Plaga se hádal s Tomanem

Foto: vlada.cz

Vláda oznamuje nová opatření.

Reklama

Seznam Zprávy zrekonstruovaly, jak v pondělí probíhalo rozhodování o nejtvrdších protikoronavirových opatřeních od letošního jara. Výsledek se nerodil snadno. Premiér musel vyřešit i spor dvou ministrů.

Článek

Nová opatření v boji proti koronaviru měla v pondělí původně zaznít už v 15:30, později politici tiskovou konferenci přesunuli na 17:30 a nakonec před novináře premiér a ministři předstoupili až před desátou hodinou večerní.

Diskuse byla dlouhá především proto, že podle lidí, se kterými vládní představitelé během dne jednali, si premiér a jeho kolegové byli velice dobře vědomi, v jaké situaci Česko je a do jakého scénáře se možná řítí. I proto si vláda dala při vyhlašování nových opatření na čas, chtěli, aby opatření dávala smysl a měla efekt.

Přečtěte si, jaká klíčová jednání finální dohodě vlády předcházela:

7:00 Zasedá Bezpečnostní rada státu

Bezpečnostní rada státu začala brzy ráno. Jednání ale ještě předcházela nedělní schůzka ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s epidemiology, na níž získal aktuální přehled o situaci. V neděli večer se pak Prymula měl sejít i s premiérem Andrejem Babišem, aby se domluvili na dalších krocích.

Na ranní zasedání Bezpečnostní rady státu tak Babiš přicházel už s jasnou představou o balíku opatření, která by vláda chtěla od středy vyhlásit. „Andrej Babiš k tomu tentokrát přistoupil až překvapivě systematicky a snažil se od rána vše projednat na všech možných úrovních,“ řekl Seznamu jeden z účastníků pondělních jednání.

9:00 Schází se tripartita

Premiér představuje svůj plán i zástupcům oborů a průmyslových svazů. Na jednání však nepanuje shoda u jednotlivých opatření. Kamenem úrazu se ukazují být základní školy. „Dlouhá diskuse byla o tom, zda uzavřít, nebo neuzavřít první stupeň základních škol,“ přiznal prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Šéf odborů Josef Středula zase později na tiskové konferenci připustil, že se vedla debata kolem výše ošetřovného, které vláda nechtěla zvýšit ze 60 na 80 procent.

A projednávalo se třeba i nošení roušek. Někteří navrhovali jejich nošení i venku, ministr Prymula nakonec ochranu dýchacích cest zavedl jen na zastávkách a nástupištích hromadné dopravy.

12:00 Babiš jedná s opozicí

Stejně jako týden předtím se i v pondělí zástupci vlády přes videohovor spojili s opozičními lídry. Probírali navrhovaná opatření, ale také s nimi související problémy, a tedy i ekonomické kompenzace. Účastníci jednání se dohodli, že před tiskovou konferencí vlády nebudou jednotlivá opatření komentovat.

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura je proto okomentoval až den poté. „Jednání bylo poměrně hektické, žádný závěr z něj nebyl. Jednání skončilo způsobem: omlouvám se, je 13:00, teď máme jednání s hejtmany, na shledanou. Aspoň nějaké konzultace proběhly, ale k žádnému závěru jsme nedošli. Data doteď nemáme, jen velké pochybnosti,“ popsal Stanjura jednání s opozicí, které trvalo půl druhé hodiny.

13:30 Babiš jedná s hejtmany

Hned po opozici se Babiš připojuje na videohovor s hejtmany. Téma je stejné: zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. I v tomto případě se jednalo spíš o informativní schůzku než o jednání, které by mělo něco vyřešit. „ Jsme rádi, že to s námi konzultovali, zároveň ale vím, že hejtmani nejsou ti, kdo něco rozhodují. Nevyřešilo se tam nic, jen se vedle sebe skládaly jednotlivé názory,“ uvedl dosluhující hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

A přiznal, že kámen úrazu byl i na tomto jednání stejný jako u ostatních: základní školy. „Ani hejtmani u otázky jejich zavření nebyli jednotní,“ přiznal.

14:30 Vláda jedná s NERV

Poslední, s kým se vláda v pondělí poradila, byla Národní ekonomická rada vlády. Jednání trvalo zhruba stejně dlouho jako s opozicí, hodinu a půl. Projednávala se hlavně dvě témata: zavření škol a zavření restaurací. Mezi členy rady převládal názor zavřít oboje, aby bylo omezení kontaktů co největší a byla tak větší šance předejít úplnému lockdownu.

Podvečer: Schází se vláda

Zatímco dosavadní schůzky byly spíš informativní a diskusní bez jasného závěru, před kabinetem Andreje Babiše je nyní nejdůležitější část dne. Musí rozhodnout, jak pro následující týdny omezí život v Česku, včetně ekonomiky. Jednání trvalo více než čtyři hodiny.

A byla to právě ekonomika, která prostupovala všemi jednáními a neshodami, kvůli kterým se celý den protáhl až do pozdních večerních hodin. Jednalo se o zavření restaurací.

Spor se odehrál mezi ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). „Ministr Plaga argumentoval tím, že nedává logiku, když milion dětí bude zavřených doma a jejich otcové mohou jít vysedávat do hospod. Ministr Toman zase argumentoval tím, kolik producentům zůstane nevypitého piva, nesnědeného masa a mléka ve velkoobchodních baleních, která provozovatelé uzavřených restaurací neodeberou,“ popsal Seznam Zprávám jeden z účastníků jednání.

Podpořili ho i ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO), kteří si byli vědomi toho, že státní kasa bude na kompenzacích pro provozovatele restaurací krvácet. Babiš a Prymula se ale nakonec přidali na stranu Roberta Plagy.

Ministru Tomanovi se ale u svých kolegů podařilo vyjednat kompenzace i pro potravináře, jak později na tiskové konferenci informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle serveru Neovlivní.cz došlo k menší roztržce i kvůli plánovanému a neuskutečněnému projevu ministra Prymuly k národu. Když už bylo jasné, že vláda se nestihne do té doby shodnout, ministr oznámený projev zrušil. Neodvysílala se tak ani jedna ze dvou předtočených verzí. „Jak se vláda posouvala v čase a bylo jasné, že se nestihne ani tiskovka ani ten jeho projev, byla zřejmá totální nervozita. Hamáček byl rozčilený, že takhle to nejde dělat. Že pak vláda vypadá jako parta amatérů a není možné takhle s veřejností komunikovat,“ popsal serveru zdroj detailně obeznámený s průběhem jednání kabinetu.

21:50 Tisková konference vlády

Po téměř patnácti hodinách jednání oznamuje premiér Babiš ve 21:50 spolu s ministry Hamáčkem, Prymulou a Plagou nová vládní opatření, z nichž většina začne platit od středy 14. října. Premiér novinářům mimo jiné oznámil, že nemá pocit, že by pochybil nebo něco udělal špatně.

Reklama

Doporučované