Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Odklad EET

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Odklad EET

Původní záměr: Vláda odmítala odložit nástup poslední vlny EET pro řemeslníky, účetní či lékaře, ale nechtěla evidenci po tři měsíce kontrolovat. „Odložit závěrečnou fázi EET sice nemůžeme, ale po 3 měsíce nehrozí podnikatelům z poslední vlny za neevidování žádné sankce,“ napsala 13. března na Twitter ministryně financí Alena Schillerová.

Realita: Vláda nakonec i pod tlakem opozice rozhodla o úplném pozastavení EET pro všechny na dobu nouzového stavu a následující tři měsíce, příslušný zákon už je ve sbírce.

Problémy: Po EET a přidružených kontrolách se asi v krizové době bude stýskat málokomu. Jediným problémem může být to, že systém EET poskytoval v reálném čase zajímavá data o provozu české ekonomiky, bez nichž se nyní budou muset analytici a také autoři vládních strategií nějaký čas obejít.

Kdo na pomoc nedosáhne: Kdo tržby elektronicky dosud evidoval nebo měl od května začít, nemusí, opatření je v tomto smyslu plošné.

Pohled autora: Z hlediska právního státu je dobře, že vláda nakonec přerušila EET zákonem oproti původnímu záměru nechat EET platit, ale tvářit se, že neplatí. Kabinet dobrovolně dočasně vyhodil ze své flotily opatření proti daňovým únikům vlajkovou loď a bude velmi zajímavé sledovat, jak ji za pár měsíců bude chtít dostat zpátky. Dá se očekávat, že odpor nebude malý.

Reklama

Související témata:

Doporučované