Hlavní obsah

Víc nemovitostí než dnů ve funkci. Průšvih s ministrem odhaluje Babišův problém

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Odvolaný ministr Arenberger vlastní víc nemovitostí, než kolik dní strávil v čele resortu.

Reklama

Článek

Spousta vtipů v souvislosti s návratem Adama Vojtěcha do křesla ministra zdravotnictví jen zdůrazňuje aktuální Babišův problém. Nemá zajímavé osobnosti na kandidátky, a to do voleb zbývá už jen pět měsíců.

„Přesněji řečeno – došli lidé, kteří by byli ochotni nechat na sebe řvát. Andrej Babiš už jim za to oplátkou nemůže nabídnout to, co doposud – jistotu, že stačí jen nastoupit na palubu vítězného hnutí ANO, o nic se nestarat, protože volby automaticky vyhrají, a za odměnu pak získají nějaké ty funkce,“ míní Václav Dolejší.

ANO se opravdu personálně hroutí, už není kde brát. Nejprve v první vlně odešli „kluci z plakátů“ (Martin Stropnický, Jiří Zlatuška či Pavel Telička) a teď za Babišovo hnutí už nechtějí ve volbách kandidovat ani podnikatelé (Jiří Bláha nebo Pavel Juříček). Proto premiér a šéf hnutí musí zpátky do boje povolat ty, kterých se ještě před pár měsíci nemilosrdně zbavoval, třeba právě Adama Vojtěcha.

„Adam Vojtěch se při minulém působení nechával veřejně ponižovat, takže nevím, zda náhodou netrpí stockholmským, či spíše helsinským syndromem. Dokonce si myslím, že to teď dostal befelem – jít dělat ministra aspoň do voleb, protože jinak by na přislíbený post velvyslance ve Finsku mohl zapomenout,“ komentuje Lucie Stuchlíková.

Dvojice politických reportérů Seznam Zpráv se ve svém podcastu neshodla v hodnocení Adama Vojtěcha. Podle Lucie image slušňáka neodpovídá jeho předchozímu působení na ministerstvu zdravotnictví hlavně kvůli neprůhledným a předraženým nákupům ochranných pomůcek ze začátku pandemie.

„Já si ale myslím, že směrem k cílovce hnutí ANO – důchodkyním – je Vojtěch ideální volbou. Každá by chtěla takového šikovného vnuka: chytrý, slušný, dobře vypadá, pěkně mluví, dokonce i krásně zpívá, daleko to dotáhl… Kdysi přesně takhle fungoval v ODS Jiří Pospíšil,“ připomíná Dolejší.

Jaké otázky by měl obsahovat bezpečnostní dotazník pro každého nového člena vlády, aby nemusel po pár týdnech rezignovat? A proč se ministři zdravotnictví střídají přesně podle ročních období? To se (možná) dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Související témata:

Doporučované