Hlavní obsah

Klíčová věta v programu Pirátů a STAN je na straně 310. Připomíná Babiše

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Koalice Pirátů a STAN veřejnosti představila své priority pro podzimní volby symbolicky na dohled od Úřadu vlády ve Strakově akademii.

Reklama

Článek

Piráti a Starostové představili svůj volební program. Politická talkshow Vlevo dole tentokrát opustila podcastové studio a byla přímo u toho. Co političtí reportéři na mítinku viděli a slyšeli? A co tomu říkají?

První odstavce plánů koalice Pirátů se Starosty jsou chytlavé: transformace země založené na levné práci v moderní stát plný hi-tech robotů, digitalizace, přípojek pro elektromobily na každém kroku nebo masivních investic do kvalitnějšího školství.

Do ekonomiky chtějí napumpovat bilion korun. Až na straně 310 jejich programu ale najdeme nenápadnou a všeříkající větu, že „žádný člen vlády není Harry Potter a nemá k ruce ministerstvo kouzel, aby vyrobil něco z ničeho“.

„To mi připomnělo premiéra Andreje Babiše, když v novoročním projevu mluvil o investičních snech své vlády a o tom, že kdyby všechny ty plánované projekty proměnil mávnutím kouzelné hůlky ve skutečnost, stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ glosuje Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole.

S Lucií Stuchlíkovou tentokrát vyrazili ze studia natáčet podcast přímo do terénu – na Alšovo nábřeží v centru Prahy, kde koalice Pirátů se Starosty v úterý představila svůj volební program. Jeho úplná verze, která má 350 stránek, připomíná diplomovou práci studentského premianta: každá oblast je detailně popsaná a obsahuje anotaci, problém, kontext problému, navrhovaná opatření, co už bylo uděláno, související body nebo třeba zdroje.

„Oba opoziční bloky slibují, že dají do pořádku rozvrácené veřejné finance. Zatímco koalice Spolu mluví jen o šetření na provozu státu, Piráti se Starosty alespoň otevřeně přiznávají, že bez zvýšení a zavedení nových daní to nepůjde,“ míní Lucie Stuchlíková.

Píší delší diplomky Piráti, nebo Starostové? Kolik lidí by muselo začít kouřit marihuanu, aby nová daň z její legalizace pokryla důchody? A kam se v koalici ztratily ženy? To se dozvíte v mimořádné „terénní“ epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované