Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak Spolu souvisí nízké daně a volba národního ptáka?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Koalice Spolu ve svém programu přináší obvyklé předvolební sliby i provokativní kuriozitu. Realistická řešení ale cudně nezmiňuje.

Reklama

Článek

Vsadili byste si na to, že Spolu dají Česko dohromady? Političtí reportéři Seznam Zpráv v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole rozebírají čerstvě představený program jedné z opozičních koalic.

„Po-po-povídám, málo se to ví, Markétu jen tak něco neskolí,“ rapuje Marian Jurečka o šéfce TOP 09. „Těším se, že se u něj na Hané někdy svezu na jeho traktoru nebo kombajnu,“ říká Petr Fiala o předsedovi lidovců. „Je to velký knihomol, ale možná byste se divili, že rád sáhne po detektivce nebo po nějaké volnější četbě,“ prozrazuje Markéta Pekarová Adamová o lídrovi ODS.

Protagonisté trojkoalice Spolu si navzájem takhle rozverně udělovali komplimenty, když jako první z politických stran představili svůj podrobný program a kandidátky do říjnových voleb.

poslechněte si další epizody vlevo dole

Plány jsou pečlivě a dopodrobna rozepsány, nechybí jistoty jako malý stát a nízké daně, podpora rodin, digitalizace, rychlé dokončení dopravní infrastruktury nebo zvýšení výdajů na školství. „Ale kde na to vzít?“ ptá se Lucie Stuchlíková. „Zvýšení daní koalice Spolu odmítá a navržené úspory nemohou stačit.“

Místopředseda ODS Alexandr Vondra prosadil do programu i nápad, aby si lidé v anketě sami vybrali českého národního ptáka. „Je to na první pohled ptákovina, ale Vondra říká, že je potřeba nudným politickým programem také bavit, protože podle něho příliš mnoho vizí a snů je spíš recept k návštěvě u psychiatra. Takže jako amatérský ornitolog se rozhodl provokovat a lidi zaujmout,“ komentuje Václav Dolejší.

Je řídit stát podobné jako řídit traktor? Rozeznáte káně od páva? A je Václav Dolejší skutečně prestižním novinářem? To všechno se dozvíte v politické talkshow Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované