Hlavní obsah

Vlevo dole: Okamura už shání odborníky do nové Babišovy vlády

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak by fungovalo vládnutí ANO a SPD?

Reklama

Článek

Do voleb ještě zbývá pár dní, ale šéf SPD Tomio Okamura už řeší podíl svého hnutí v příští vládě. Podle informací Seznam Zpráv právě shání bezpartijní odborníky, kteří by za SPD usedli v novém Babišově kabinetu.

Vláda ANO a SPD, případně ještě s podporou komunistů, je jednou z variant povolebního uspořádání. A také tématem pro politický podcast Vlevo dole, jehož autoři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková probírají spojení Babiše s Okamurou ve všech souvislostech.

Samozřejmě záleží na tom, zda dohromady získají ve volbách většinu křesel. „Okamurův plán je následující: Jako protestní hnutí se nechce ušpinit přímou účastí ve vládě, proto shání takzvané odborníky. V novém kabinetu by rád obsadil vnitro, finance, zahraničí a školství. A sám Tomio Okamura by se stal předsedou Poslanecké sněmovny,“ říká Václav Dolejší.

„Myslím, že Okamura shání odborníky i proto, že ve svém hnutí nemá ani mezi poslanci lidi, kteří by byli schopni řídit kterékoli ministerstvo. Vždyť by se akorát znemožnili,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Celý plán je vysněnou variantou prezidenta Miloše Zemana. Ten už v roce 2018 tlačil premiéra Andreje Babiše, aby se domluvil s SPD a KSČM na toleranci své menšinové vlády. Část poslanců hnutí ANO se ale tehdy postavilo proti spojenectví s Okamurou, takže Babiš se nakonec domluvil s ČSSD.

I dnes se někteří politici ANO, naposledy vicepremiér Karel Havlíček, staví hlavně proti podmínce SPD vypsat referendum o setrvání Česka v Evropské unii. „Myslím, že Babiš si vládu s SPD nepřeje, mimo jiné proto, že Okamurou pohrdá a příliš mu nedůvěřuje. Na druhou stranu oba jsou hlavně obchodníci, kteří vědí, že jakákoli dohoda je nakonec jen otázkou ceny,“ míní Dolejší.

Kdo by v SPD mohl obsadit jaké ministerstvo? Jakou taktiku si chystá Miloš Zeman? A už se bojíte, jakou vládu to nakonec budete mít? Celou epizodu Vlevo dole si poslechněte v přehrávači nahoře.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované