Hlavní obsah

Vlivný hlas z ČSSD: Vypadáme slabí, promarnili jsme příležitost

Poslechněte si, co řekl Miroslav Andrt k současnému postavení ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda strany v Ústeckém kraji Miroslav Andrt v rozhovoru pro Seznam řekl, že vládní angažmá a postup prezidenta dál poškozují sociální demokracii.

Článek

Už na konci května zaznělo z vlivné ústecké organizace ČSSD, že by partaj měla zatáhnout za ruční brzdu a opustit koaliční kabinet premiéra Andreje Babiše. Předseda organizace Miroslav Andrt teď v rozhovoru pro Seznam řekl, že události posledních dní podle něj stranu sráží jen hlouběji.

„Promarnili jsme určitou příležitost zásadně se vymezit. A diskuze, které se odvíjejí v poslední dny, nás v očích lidí, kteří by nám ještě chtěli dál věřit, posouvají čím dál hlouběji,“ uvedl Andrt. „To, co teď předvádí pan prezident, jaké role se zhostil a do jaké role postavil nás… Vypadá to, jako kdybychom nebyli plnohodnotná sebevědomá strana.“

Budete tuto otázku řešit na předsednictvu ČSSD? Tedy až ho pan Hamáček svolá?

Jana Hamáčka jsem se ptal v pátek prostřednictvím SMSek, jestli ten termín (původně plánované pondělí, pozn. red.) bude. A pak ho i výslovně žádal, aby předsednictvo svolal. Protože tu byla podmínka, která se stanovila týden předtím, aby se ta věc vyřešila do neděle. Není důvod otálet.

Pan předseda Hamáček mi dal najevo, že jestli to bude o 48 hodin později, tak už to prostě vydržíme.

Pro mě je to výraz slabosti a nedodržení mantinelu, který opět někam posouváme.

Máte pocit, že ČSSD teď ví, co dělá?

Já bych se o tom rád pobavil, ale k tomu je určené předsednictvo strany, kde jsou zastoupeny všechny regiony.

Já znám názor svého regionu, kde si jednoznačně stojíme za tím, že nevidíme přínos setrvávat v takhle sestavené koalici a hlavně pod vedením pana premiéra Babiše. Tento názor jsme před týdnem dali na stůl, neprosadili jsme ho většinou, nicméně události posledních dní to dál prohlubují.

Mám signály i z ostatních regionů, že už to překročilo únosnou mez.

Dělá podle vás Andrej Babiš maximum pro udržení vlády?

Panu Babiši asi ta situace není úplně příjemná. Protože by měl vůči panu prezidentovi zaujmout jasný postoj…

Ale především: Poslední mediální výstupy dávají najevo, že se pan prezident pasuje do role, že on bude určovat sociální demokracii, co má dělat, co má obhajovat, koho má kam navrhovat. To ale úplně popírá princip politických stran. To pak jako členové nemusíme platit členské příspěvky a sdružovat se v politických stranách a něco společně hájit, když se nám do toho někdo – v rozporu s Ústavou – hodlá vměšovat.

Reklama

Doporučované